Možemo li ikako prevenirati ponovnu infekciju E. Coli u mokraćnom sustavu?

Poštovani, imam sina od 8 tjedana. Kada je bio 5 tjedana star završio je na bolničkom liječenju s dijagnozom E. Coli 10 na 6. Primao je intravenozno antibiotik 5 dana te nakon toga još Cefixim u obliku sirupa 7 dana. Simptoma nikakvih nije imao osim točkice krvi na peleni i tamnije žute mokraće.

Sad smo napravili kontrolne nalaze i oni su uredni. Urin je uredan, a urinokultura pokazuje E. Coli 10 na 3.

Beba je isključivo dojena, odlično dobiva na kilaži i dajemo joj BioGaia probiotik svaki dan.

Zanima me možemo li učiniti išta kako bismo spriječili ponovni razvoj bolesti? Kada mu možemo početi davati Cranactin ili neki drugi proizvod te vrste? Može li moja prehrana kako pomoći? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Poštovana,

ako ste uzorak urinokulture radili vrećicom, moguće je da je da se radi o tzv. zagađenju, jer je mali broj bakterija uz uredan urin, i dijete kao što kažete nema simptome koji bi upućivali na bolest urotrakta.

Vi možete pomoći da redovito mijenjate pelene i od 3. mjeseca života uvedete kao prirodnu zaštitu koncentrat brusnice.

U slučaju da se infekcija ponovi, čak i ako je ultrazvuk bubrega uredan (niste napisali pa ne mogu znati da li ste ga radili), bit će potrebna dodatna obrada prvenstveno u svrhu dokazivanja vezikoureteralnog refluksa. O svemu tome najbolje da razgovarate sa svojim nefrologom.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori