Moja kći (10) žrtva je zlih ogovaranja i društvenog manipuliranja od strane vršnjakinje

Imam kćer od 10 i pol godina. Odlična je učenica i ima dosta uspjeha u sportu. Do nedavno je imala dosta dobre prijateljice iz škole, ali je naglo krenulo ogovaranje sa strane jedne curice iz razreda koja pokušava sve okrenuti protiv moje kćeri. Jako puno s njom razgovaram o tome i kako se osjeća, ali sam u zadnje vrijeme primijetila da ne može spavati i da se zatvara u sebe. Neznam više kako da joj pomognem. Molim pomoć. Zabrinuta

Draga zabrinuta mama,

iako možda tako na prvu ne izgleda, činjenica jest da je vaša kćer zapravo žrtva nasilja od strane druge djevojčice iz razreda. Kada govorimo o nasiilju, svima nam prvo padne na pamet fizički oblik nasilja koji je prije svega i najuočljiviji. No, postoji i nešto što se zove verbalno nasilje a očituje se kroz vrijeđanje, širenje glasina, ismijavanje, stalno zadirkivanje. Ovoj drugoj vrsti nasilja sklonije su upravo djevojčice i tome je nažalost izložena vaša kćer.

Neovisno o kojoj se vrsti nasilja radi, ono vrlo negativno utječe na žrtvu na način da dijete žrtva postaje depresivno ili agresivno, postaje nesigurno, anksiozno, povučeno, pogoršava im se školski uspjeh… Iz tog razloga smatram da je vrlo važno da se nasilje prepozna i na njega reagira.
Razgovarajte sa svojom djevojčicom o tome, uvjerite je da nije ona kriva za to što joj se događa i da je učinila dobro što vam povjerila te je pitajte što ona misli o svemu tome. Obratite se nastavnici i stručnom osoblju škole koji su obvezni reagirati na nasilje i zaštiti svako dijete koje je njemu izloženo u školi. Kćerkici nemojte savjetovati da se brani na način da vrati istom mjerom jer joj na taj način zapravo dajete do znanja da je takav način ophođenja s drugima u redu.

Potičite je da se druži s prijateljicama u školi, s obzirom da je uspješna u sportu možete je uključiti u neke sportske aktivnosti, te neka kroz vaš angažman i poruku da ćete je zaštiti stekne osjećaj sigurnosti.

Nadam se da su vam moji savjeti barem malo pomogli, a ukoliko smatrate da je vašoj djevojčici potrebna i stručna pomoć slobodno nam se javite u Centar Proventus.

Želim vam puno sreće

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog

Centar Proventus

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori