Moja kćerka (8) neobično reagira na stres, kritiku i moje negodovanje

Poštovana, moja kćerka od 8 godina je jako senzibilna, ali s druge strane bistra, društvena i vesela. Otkako je škola počela i stres, moje negodovanje i kritiziranje je doživjela tako da je jednom čak na nekoliko sekundi zanijemila i buljila u jednu točku. Nakon toga se normalno vratila u realnost. Prije nekoliko dana se isto nakon šoka počela ponašati kao da je doslovno skrenula. Ona je ista kao prije, pametna i sve, ali primjećujem čudan pogled, ponašanje kao da je postala djetinjastija, ali kad razgovaramo ista je kao i prije.

Odgovor:

Poštovana mama,

zabrinuti ste za ponašanje svoje kćeri koja ponekad na nekoliko sekundi zanijemi, bulji u jednu točku, čudno zna pogledati, čudno se ponaša.
Iz opisanih situacija mi je teško procijeniti kako točno izgleda komunikacija između vas dvije, i samim time reći što bi bilo u pozadini kćerkinog ponašanja. Ponaša li se isto i u drugim situacijama, primjerice u školi? Ili s nekim drugim osobama? S tatom?

Za bolje razumijevanje kćeri, dobro polazište bi bilo provjeriti kod doktora neurološku podlogu. Kada biste se uvjerili da nije neki fizički uzrok, mogli biste dalje potražiti podršku psihologa da se odrede razlozi takvog ponašanja vaše kćeri i kako joj olakšati i pomoći u takvim situacijama.

Sretno s poduzetim koracima.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori