Moja kćerka (8) hoda, trči, plače i govori u snu

Pozdrav, moja kćerka ima 8 godina i već dužio period zaspi na par sekundi sjedeći na krevetu. Jednom se ustala, srušila noćnu lampu na pod, otvorila prozor (na drugom smo katu) i legla spavati nazad. Prije nego što počnu takve stvari, čujem kako u snu zajeca kao da se boji. Jednom je otišla u wc, sjela na školjku bez da je gaće skinula a dok to sve radi, ne zna za sebe. Inače i priča po noći. Nekad se digne i trči po stanu kao da je prestrašena, ali nije toga svjesna. Sljedećeg dana se ničeg ne sjeća.
To se sad događa svaku noć, ali onda ima razdoblja kad toga nema. Obično je jače izraženo za vrijeme punog mjeseca. Ima li to veze jedno s drugim?

Draga mama,

hodanje u snu (prema onomu kako ste opisali čini se da je riječ o tomu) može se javiti kod djece bilo kojeg uzrasta. Iako ga zovemo „hodanjem u snu“ ono u stvari uključuje razne radnje koje nisu tipične za stanje sna (kao što i vi navodite: otvaranje prozora, odlazak na wc, trčanje po stanu itd.).

Vjerujem da je doživjeti takvu situaciju za roditelje stresno i zabrinjavajuće. No, važno je znati da hodanje u snu nije pokazatelj da s djetetom nešto nije u redu. Javlja se kod velikog broja djece, neke procjene kažu da čak 15% djece hoda u snu.

Inače, san prolazi kroz 5 faza a hodanje u snu se javlja najčešće u trećoj fazi sna što znači da dijete nije lako probuditi iz toga stanja (a za tim nema ni potrebe). Hodanje u snu može trajati vrlo kratko ali može trajati i 20-ak minuta. Često dijete tijekom hodanja u snu i priča pa nam je teško reći je li budno ili spava. Često, po nekim sitnim pokazateljima primijetimo da u stvari nije stvarno budno.

Što napraviti kad dijete hoda u snu?

Nemojte ga buditi nego ga lagano vratite natrag u krevet. Također, u toj situaciji dijete nema osjećaj za prostor oko sebe (pa se recimo dogodi da se pomokre u ormar umjesto u wc i slično). Stoga je važno poduzeti mjere da dijete bude sigurno, npr. osigurati prozore tako da se ne mogu otvoriti, ključ od ulaznih vrata stana izvaditi i staviti ga na djetetu nedostupno mjesto kako dijete ne bi izašlo van, osigurati izlaze na balkon i slično. Samo po sebi, hodanje u snu ne oštećuje organizam i nije štetno, a ozlijede koje bi mogle doći kao posljedica dezorijentiranosti u prostoru bi valjalo spriječiti tako da se naprave neke promjene u prostoru (poput spomenutog). Kod velikog broja djece hodanje u snu prestaje spontano ulaskom u pubertet.

Kako poboljšati situaciju?

Neki od stručnjaka smatraju da je nedostatak sna glavni okidač za hodanje u snu. Dijete uzrasta 8 godina treba u prosjeku 9-11 sati sna. U praksi mali broj djece spava toliko. Ako i budu u krevetu u odgovarajuće vrijeme često ne zaspu odmah. Također, kaotičan raspored spavanja ili neke djetetove brige koje bi mogle utjecati na kvalitetu sna, također mogu utjecati na pojačano hodanje u snu. Jedan od glavnih savjeta koji se daje roditeljima čije se dijete susreće s ovom poteškoćom jest da uvedu pravilan ritam spavanja te da barem 2 sata prije odlaska na počinak dijete ne bude izloženo plavom svjetlu (TV, mobitel, računalo, halogene svjetiljke, neonsko svjetlo i sl.) a prostor da osiguraju na način da se smanje potencijalne moguće ozlijede.

Kada zateknete dijete da hoda u snu, budite blagi te ga nježno vratite natrag u krevet. Ako dijete priča, postavlja pitanja, nemojte se uključivati u razgovor nego mu recite nešto poput: O tomu ćemo razgovarati ujutro, sad idemo polako leći i odmarati dalje.

Hodači u snu, bili djeca bili odrasli – ne sjećaju se tih događaja.

Dakle, postoje velike šanse da će hodanje u snu spontano prestati. Ono na što bi trebalo obratiti pozornost jest događaju li se promjene u drugim sferama djetetova života, pokazuje li dijete neuobičajena ponašanja u budnom stanju, postaje li hodanje u snu učestalije? U tim situacijama ili ako se hodanje u snu spontano ne povuče ulaskom u pubertet – važno je kontaktirati stručnjaka da bi se detaljnije razumjelo ovakvo ponašanje Vaše kćerke.

Marina Balažev

specijalizantica transakcijske analize smjer psihoterapija
Marina Counseling

Moji odgovori