Moja djevojčica sudjeluje u svemu, ali ne želi razgovarati s odgojiteljicama u vrtiću

Pozdrav, imam curicu starosti 5 godina koja ide u vrtić već godinu dana i imamo problem komunikacije s odgojiteljicama u vrtiću, ne želi razgovarati s njima, što god da je pitaju njezini odgovori su klimanje glavom “da” ili “ne”. Sudjeluje u svim aktivnostima što rade, i nastupima i predstavama i svemu, kod kuće mi i čita i piše i računa. Inače u nepoznatoj okolini imamo također isti problem, jako dugo joj treba da se opusti. Stvarno me zabrinjava ova situacija s vrtićem. Hvala vam.

Odgovor:

Draga mama,

iz pisma se može osjetiti vaša zabrinutost za ponašanje djevojčice u vrtiću. Željeli biste da djevojčica ne komunicira s odgajateljicama samo s kimanjem glave ili s “Da” ili “Ne”.

Kako biste još bolje razumjeli curicu, njezine potrebe, odgovorite na sljedeća pitanja: Kako djevojčica u vrtiću komunicira s vršnjacima? Je li s vršnjacima isti obrazac komunikacije ili je takav samo usmjeren prema odgojiteljicama? Je li možda u tih godinu dana u vrtiću dolazilo do izmjene odgojiteljica?

Naveli ste kako joj je i izvan vrtića potreban određeni period da se upozna sa situacijom i opusti kako bi mogla biti ona djevojčica koju vi poznajete. Prema opisima ponašanja koja ste naveli, moglo bi se zaključiti da je vaša djevojčica po jednoj karakteristici temperamenta koja se naziva “Prva reakcija” iznimno oprezna. To znači da joj je jednostavno potrebno određeno vrijeme kako bi se prilagodila na novu situaciju, nove ljude, nove igračke i slično.

Djeca koja su po temparamentu opreznija, najčešće vole prvo pogledati nove ljude, situacije iz sigurne udaljenosti, a potom kada se dovoljno opuste, mogu se prepustiti i uključiti. Više o temperamentu možete pročitati u članku o usklađivanju temperamenta roditelja i djeteta.

Djevojčici je potrebno pružiti razumijevanje za njezin temperament kojeg možete iskazati sljedećim rečenicama: “Sasvim je u redu da prvo malo promatraš ljude i ne razgovaraš”; “Ovdje sam i pomoći ću ti”; “Nisi uplašena, samo si preplavljena novim podražajima”.

Što mislite o tome da porazgovarate s odgojiteljicama o tome kako da pomognu djevojčici da se još više opusti prema njima? Primjerice, da je pozovu u zajedničku igru koju ona jako voli ili da im pokaže i pojasni kako se igra neka njega najdraža igra?

Ako će vas i dalje zabrinjavati ponašanje djevojčice, prijedlog je da se javite psihologu kako biste dobili konkretnije smjernice. Možete se javiti i kod nas u Centar Proventus na konzultacije za roditelje.

Želim vam puno sreće i strpljenja.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori