Moja djevojčica (4) dolazi u sukobe sa starijim bratom (7) zbog igre

Poštovanje! Imamo troje djece u dobi od skoro 7 godina, 4 godine i bebu od 9 mjeseci. “Problem” je u četverogodišnjakinji. Ne želi se igrati sama, nego zahtjeva da se brat od 7 godina igra s njom. Ako on to ne želi, onda radi sve što njega ljuti i eto svađe. Bebi se dosta unosi u lice, mislim da je to kao neka vrsta dragosti, ali to nije lijepo, pa kad se beba igra, ona ju redovito ometa i naravno sestra se naljuti. Prema bebi dosta stiska zube, ne znam što joj to treba značiti. Stvarno ne znam kako da je smirim, zašto tako često bude dišpetna. Unaprijed hvala! 

Poštovana,

čini se da Vam nije lako udovoljiti, a s druge strane i zaštititi svako od Vaše djece. Teško je postići da u svakom trenutku svako od njih bude zadovoljno i zapravo je nerealno očekivati da će uvijek tako biti.

Navodite kako najvećim problemom smatrate ponašanje svoje četverogodišnje djevojčice. Neka djeca su jednostavno društvenija i više se vole igrati s drugom djecom, dok neki više vole mirniju igru s manje djece ili igranje nasamo. I jedan i drugi način su potpuno normalni i niti jedan nije više ili manje ispravan.

Ipak, čini se da je to razlika između vašeg sina i četverogodišnje djevojčice koja Vama, a i njima, predstavlja problem. Da bi se izbjegle svađe i nesporazumi između njih, potrebno je naučiti ih na koji način da jasno izraze svoje želje, potrebe i emocije. U njihovoj dobi to nije jednostavno pa im neke od tih vještina treba doslovno pokazati i s vremenom uvježbavati.

Isto tako i u slučaju odnosa Vaše četverogodišnje djevojčice i Vaše bebe. Naime, nije dovoljno četverogodišnjoj djevojčici samo reći da bude nježna ili da bude dobra. Djeci je teško pojmiti što to točno znači i kakvo ponašanje se od njih tada očekuje.

Zato je potrebno s puno razumijevanja i bez osude naučiti Vašu djevojčicu kako da pristupa bebi. Može joj se jasno reći i pokazati kako da se obraća bebi, na koji način ju može nježno dodirnuti, kako joj se može obraćati. Iako je nama odraslima to pod „normalno“, djeca nemaju u toj mjeri znanje o tome kako njihovo ponašanje može djelovati na nekoga drugoga, a pogotovo na malu bebu koja je još dosta osjetljiva. Kada ju podučite tome i pri tome budete ustrajni u postavljanju jasnih i dosljednih granica, vjerujem da će se između Vaše djece javljati manje nesporazuma.

Sretno!

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

 Centar Proventus

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori