Moja djeca jako slabo govore. Kada je vrijeme da potražimo savjet stručnjaka?

Naši blizanci stari 3,5 godina i njihov mlađi brat star 2,5 godine imaju probleme u govoru. Svi izgovaraju samo po jednu riječ i to nerazgovjetno. Kada je vrijeme da se traži pomoć stručnjaka? Jesu li još premali ili trebamo intervenirati?

Poštovana,

u dobi od 2,5 godine očekujemo da dijete  u govoru ima više od 100 riječi, a dijete od 3,5 godine više od 600 riječi. Kada djeca prikupe kritičnu razinu riječi ona ih počinju spajati u dvočlane izraze (npr. Beba papa. Daj auto. i sl.) što smatramo prvim rečenicama. U dobi od 3 godine očekujemo rečenicu od tri riječi, a izgovor glasova postaje razumljiv široj okolini.

Da bi jezični i govorni razvoj dosegao tu razinu dijete treba imati urednu anamnezu (trudnoća koja je prošla bez komplikacija, porod na termin, uredan UZV glave i sl.) te uredan psihomotorni razvoj (samostalno posjedanje oko 6. mjeseca, prohodavanje oko 12. mjeseca, pojava prve riječi sa značenjem oko 12. mjeseca, urednu potrebu za komunikacijom s okolinom u vidu uspostavljanja adekvatnog kontakta očima, upotrebe pokazne geste, potrebe za imitacijom ljudi iz svoje okoline).

Naveli ste kako Vaša djeca za sada izgovaraju samo po jednu riječ (uglavnom nerazgovjetno) što u njihovoj dobi (2,5 g i 3,5 g) predstavlja kašnjenje u odnosu na vršnjake. Savjetujem da već sad potražite stručnu pomoć logopeda koji će na temelju detaljne analize anamnestičkih podataka te analize psihomotornog i jezično-govornog razvoja utvrditi moguće razloge kašnjenja te Vas savjetovati o daljnjim postupcima.