Moja curica (7) jako je sitna i želim je hraniti kaloričnije ali zdravo

Poštovana, moja starija kćer ima 7 godina i prvašić je. Visoka je 121 i ima 21 kg. Najmanja je u razredu i najmršavija. No, to me ne brine jer sam i ja sitne građe. Nikad u životu nije probala paštetu, salamu (osim na pizzi ili toplom sendviču), hrenovke. Od suhomesnatog ponekad pojede samo čajne salame. Ne voli jaja, povrće (jednom tjedno pojede tanjur mahuna), juhu pojede dva do tri puta tjedno da meni udovolji. Voće pojede kad joj ga ja dam i to samo jabuke ili banane, preko ljeta jede samo lubenicu, breskve. Strašno je probirljiva. Jela bi samo slatko i grickalice koje joj mi ne dopuštamo, posebice ne prije jela.

Jako je razumna i zrela, sama prizna da je svjesna da se nezdravo hrani, ali njoj se ne sviđa puno hrane. Zabrinuta sam što slabo napreduje, iako je s liječničke strane sve u redu, zajedno s nalazima. Ono što mene zabrinjava je njena stolica koju ima svaki drugi ili treći dan. Mlađa kćer (5,5) mi obožava suhomesnato, posebno slaninu, meso, obožava maslinovo ulje i to baš domaće jer uočava razliku između domaćeg i kupovnog, zelenu salatu, rajčicu, juhu. Obje piju puno vode. Počela sam im mijenjati prehranu, izbacivati sve nezdravo, uvoditi više voća i povrća i sl. Molim Vas za još neki savjet u vezi zdravije prehrane. Hvala!

Poštovana,

prehrana Vaše kćeri je jednolična. Kako ste i sami naveli, ona brojne namirnice odbija, jer joj se ne sviđaju. Djeca su u dobi od 2. do 6. godine života često izbirljiva i za to imaju cijeli spektar razloga, ali bi to s navršenih sedam godina trebalo biti stvar prošlosti.

Treba vam plan prehrane odnosno strategija uvođenja novih namirnica i novih prehrambenih navika. Navikavanje na nove namirnice je proces. Treba ga provoditi bez prisiljavanja, nagrađivanja ili kažnjavanja te uz ispravan stav o hrani – hrana nije ni kazna ni nagrada ni utjeha. Budući da Vaša kći ima sedam godina, možete se dogovoriti s njom oko redoslijeda uvođenja novih namirnica. Uključite ju i u pripremu obroka (u opsegu u kojem ona može sudjelovati), kao i u serviranje stola.

Neredovita stolica je vjerojatno posljedica nedovoljnog unosa vlakana, jer vaša kći ne jede dovoljno voća i povrća te cjelovitih žitarica. Jako je dobro što ima naviku da pije dovoljno vode, samo neka tako nastavi. Voda je, uz vlakna, presudna za redovno pražnjenje crijeva.