Moja beba u zadnja tri mjeseca dobiva malo na težini. Što da radim?

Poštovana, imam curicu koja ima 7,5 mjeseci. Rođena je s 2850 g i 49 cm, sada ima 6730 g. Od rođenja ju dojim ali taj podoj traje po 5 minuta, a samo nekad koju minutu više. S napunjenih 5 mjeseci krenula sam s dohranom. Adaptirano mlijeko ne želi piti. Probala sam joj dati u više navrata samo kako bi bila sitija jer ona od cice brzo ogladni, gladna je svaka 2h nekad i prije. Kašice je ok prihvatila, voćne malo bolje, povrtne baš i ne, a mliječne voli i njih radim s adaptiranim mlijekom. Uvela sam i piletinu, puretinu i ribu i to kombiniram s povrćem i uvijek stavim batat jer ga voli pa to sve onda lakše pojede. Sve to što napravim je u malim količinama i ona ni to ne pojede sve, već samo oko 5,6 žlicica. Mliječne zna pojesti sve ali i to radim sve u pola manjim količinama koliko je kao preporučeno npr. količinu mlijeka od 120 ml i 4 mjerice napravim u pola (60 ml i 2 mjerice) i od toga napravim kašicu i rijetko kad pojede sve. Sa 4 mjeseca na vaganju je imala 5850 g, sa 6 mjeseci je imala 6650 g. Znači u dva mjeseca je dobila 800 g. Jučer smo bili na vaganju kod patronažne i ima 6730 g sa skoro 7,5 mjeseci. Ona znači u 3 mjeseca nije dobila ni poštenih 1 kg. U međuvremenu su joj dva zubića izbila, pa je bila nešto malo prehlađena, pa je te periode jela još manje no inače. Zadnja tri tjedna po meni jede ok, nekad više, nekad manje. Pedijatrica nas je poslala na pretrage iz stolice i krvi i sve je ok. Moje pitanje je zašto ne dobiva ništa na kilaži? Kako da prihvati adaptirano mlijeko i koje je po vama najbolje? Kaže pedijatrica da joj sada mogu davati svu hranu, sir i vrhnje i da je to kalorično. Sve je to ok, ali ona jednostavno neće. Inače iz bočice pije samo vodu ali malo povuče pa se s njom onda igra, gricka ju. Vesela je i uvijek nasmijana, razigrana. Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru i ispričavam se na dugačkom tekstu ? mama Maja

Poštovana,

vidim da je vaše dijete u zadnjih mjesec dana slabije napredovalo, ali to možemo pripisati zubićima i prehladi koju ste spominjali. Inače je do tada vaše dijete napredovalo kontinuirano, što je najvažnije u cijeloj priči. Nema mjesta panici, dijete je rođeno s nešto manjom tjelesnom težinom, ali konstantno napreduje.

Da bi vaše dijete unijelo dovoljno energije u danu očito treba više manjih obroka i kaloričnije namirnice. Dobar savjet vam je dala pedijatrica, uključite mliječne proizvode, pogotovo one fermentirane. Možete ih miješati s voćem, tada će ih sigurno lakše prihvatiti.