Moja beba traži česte i obilne obroke, ali onda bljucka. Prejeda li se?

Poštovani, imam bebu od 2 mjeseca i 18 dana koja je prije 13 dana na pregledu kod pedijatra imala 62 cm i 6,5 kg (sada ima cca 64 cm, a težinu ne mogu reci). Dječak je rođen dug 52 cm i težak 3660 grama. Od rođenja kombiniramo dojenje i najprije Bebimil koji mu nije odgovarao, a zatim Hipp Combiotic 1. S dojenjem smo u potpunosti prestali prije 20-ak dana kada sam završila u bolnici. Do prije par dana bebi sam davala 170 ml hrane (prema uputama na kutiji) i to svakih 3-4 sata, neki put 5 sati. Noću su razmaci uglavnom bili 4-5 sati. Sveukupno bi pojeo 5-6 obroka. Prekjučer sam primijetila da je ta količina mala jer je tražilo jesti nakon 2,5 sata u nekim dijelovima dana. Odlučila sam povećati dozu na 200 ml. Prvi dan je nakon iste tražio jesti nakon 7 sati (radi se o noćnim satima). Od jučer plače nakon 3 sata, pa i prije. Moram naglasiti da i prije i sada bljucka, i to nakon 15 minuta, pola sata, dva sata. Nema pravila. Ponekad stvarno puno bljucka. Danas sam mu pokušala dati malo vode nakon 3 sata od prethodnog hranjenja, no neuspješno. Samo je uzeo dva gutljaja i nastavio plakati dok nije dobio formulu. Zanima me da li je prerano da jede 5-6 obroka dnevno količine 200 ml? Čak mi se čini da bi nekad pojeo i više. Velika je beba, no uz bljuckanje i male razmake između hranjenja , ne znam što da radim. Ne želim da se prejeda. Molim za savjet. Hvala unaprijed. Karla02

Poštovana,

bljuckanje u količini do jedne žlice je normalna pojava u ovoj dobi. Težina vašeg sina je iznad prosjeka, ali je proporcionalna njegovoj duljini, stoga mislim da nemate razloga za brigu.

Bljuckanje možete ublažiti podizanjem na rame zbog podrigivanja više puta tijekom hranjenja i pravilnim hranjenjem. Obratite pažnju i na veličinu otvora na dudi.

Ako se radi o povraćanju u mlazu, postoji mogućnost da se radi o gastroezofagealnom refluksu. U tom slučaju se javite vašem pedijatru.