Moja beba od četiri mjeseca smanjuje količinu mlijeka po obroku, ali dobro napreduje

Poštovani, 4-mjesečni dječak unatrag 14 dana smanjuje količinu adaptiranog mlijeka koju popije unutar 24 sata. Ima 6 obroka (5 u toku dana, 1 u noći), količina varira od 80 do 170 ml po obroku što ispada od 600 ml do maksimalno (rijetko!) 900 ml. Rođen je iz uredne trudnoće, porod uredan. PT 3200 g. U dobi od 2 mjeseca hospitaliziran je zbog bronhiolitisa uzrokovanog RSV-om, 10 dana hospitalizacija, dobivao je Bisolex kapi, inhalacije ventolinom, potporu kisikom (kroz nosne cjevčice). U bolnici je dobio konjuktivitis i rota virus. Po ozdravljenju dijete je jelo potpuno normalno. Što se dogodilo prije cca. 2 tjedna – nije mi jasno. Počeo je smanjivati količinu hrane. Obratila sam se pedijatru, tražio je da se dijete izvaže i jave se podaci. Patronažna sestra vaganjem je utvrdi da dijete ima 7000 g i da očito trenutno nema veće potrebe za hranom. Javljam pedijatru, on kaže – sve u redu. Mene zapravo zanima, koja je minimalna količina mlijeka potrebna unutar 24 h za četveromjesečno dijete, težine 7 kg, da bi ono napredovalo?
Jer kad gledam iz ovog kuta – 4 mjeseca, 7 kg zvuči i više nego odlično. Ali to je vjerojatno nakupio kad je jeo i više nego dobro. Ne znam da li je bitno za hranjenje, ali unatrag mjesec dana dijete je promijenilo ritam spavanja. Ujutro je buđenje oko 6:30 ili 7, spavanje od 9-9:30, sljedeće od 12-14 (gdje se budi svakih cca 30 min te ga uspavljujemo), pa onda od 16 do 16:30, rijetko 17 h. Večernje spavanje je između 19 i 20 h, ne može dulje izdržati. Po noći se budi minimalno 2x (maksimalno 9) ali ga privinem uz sebe te on zaspi. Kad ga premjestim u kinderbet, otvara oči. Do sada je danju spavao sistemom 2-2-2 (2 h budan, 2 spava, 2 budan).
Od 3. mjeseca pojačano slini, gura šake u usta, međutim zubi nisu na vidiku. Mokrenje je slabije nego prije tj. mala količina mokraće u barem 6 pelena kroz dan i noć. Stolica barem jednom dnevno, mekanija, ponekad sluzava. Molim Vas savjet, da li da dalje “čačkamo” po ovoj situaciji ili da pustimo kako jest?
Hvala

Poštovana,

budući da dijete ima navaršena 4 mjeseca, ako je smanjilo mlijeko i čini se da slabo jede, možete mu krenuti davati kašaste obroke, tj. početi uvoditi dohranu. Preporuke i jesu da se s dohranom krene između navršenog 4. i 6. mjeseca života. Neke bebe radije jedu kašice i u njih Vi također možete umiješati mlijeko. Pozitivno je što dijete dobro napreduje još uvijek, no treba ga svakako vagnuti i za 2 tjedna. Količina mlijeka od 600-700 ml je dovoljna, ako počne jesti i dohranu. Osobno bih možda počela sa žitaricama, tipa riže ili palente jer su i kalorične, postupno u rastućim količinama kroz nekoliko dana, do pune količine. U njih se kao što sam rekla može umiješati adaptirano mlijeko, a zatim i voće i tako dobijete kvalitetan obrok. Stolicu dajte na analizu na bakterije i viruse, a također uvedite i probiotik budući da opisujete sluzave stolice.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori