Moja beba od 8 mjeseci odbija nove okuse i još uvijek pije puno bočica mlijeka

Poštovani, moj dječak od 8 mjeseci teško prihvaća nove namirnice, jede samo kašu od miješanih žitarica u koju mu ubacim pasirano voće ili bananu. Od krute hrane uzme doslovno 3-4 zalogaja mesa, tijesta, banane ili hrenovke. Nekad pojede jogurt i to je sve što on prihvaća. Nikako ga ne mogu nahraniti cijeli obrok s recimo mesom ili tijestom, a povrće ne dolazi u obzir. Kaše od žitarica pojede 2 puta dnevno po 200 g. Još uvijek pije 4 bočice mlijeka preko noći, po 150-180 ml i dvije kroz dan kada ide spavati.

Nikako ga ne mogu odviknuti od noćnog hranjenja. Ne prihvaća čokolino niti bilo što drugo u mlijeku (adaptirano) niti promjenu mlijeka. Kada vidi da netko jede on žvače praznih usta, a čim okusi hranu odmah složi facu i nema više interesa. Da li je to normalno ponašanje ili bih trebali potražiti pomoć? Hvala.

Odgovor:

Poštovana,

to je potpuno normalno ponašanje. Samo nemojte odustati. Djeci ponekad nove namirnice treba ponuditi puno puta (10-15 puta) da ih prihvate. Isto tako, u početku, pojedu najviše žlicu novih kašica – zbog razlike u okusu i teksturi- većinu energije i dalje dobivaju iz mlijeka. Noćne obroke možete izbjeći ili barem reducirati tako da nakon svakog obroka krute hrane ponudite dodatak u obliku mlijeka.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori