Moja beba (9,5 mjeseci) ima reakciju na mliječne proizvode. Što joj ponuditi za užinu, a da nisu proizvodi na bazi mlijeka?

Poštovana, imam bebu od devet i pol mjeseci koja lijepo napreduje, ima četiri kašasta obroka dnevno uz dojenje. Raspored nam je sljedeći: između 5 i 6 ujutro dojenje, doručak oko 8 sati i to je mliječno-žitna kašica uz 1-2 žlice voća, oko 11,30 voće, u 13.30-14 povrtno mesni obrok, oko 18.30 večera, mliječno žitna kašica te dojenje za uspavljivanje oko 20.30. Noću doji 1-2 puta. Kada sam joj pred mjesec i pol uvodila jogurt primijetila sam crvene mrlje oko usta i shvatila to kao neku vrstu alergijske reakcije, a isto je bilo i kod pokušaja davanja skute.

Uskoro se vraćam na posao i htjela bih joj uvesti užinu između ručka i večere jer povremeno budem odsutna čitavo popodne. Nemam ideju što da joj ponudim s obzirom na to da očito ima neku preosjetljivost na mliječne proizvode. Adaptirano na kojem joj radim kašice (NAN senzitiv) podnosi pa namjeravam polako prijeći na adaptirano i ukinuti dojenje s obzirom na to da sam zbog posla ponekad odsutna popodne i noću. Je li potrebno alergološko testiranje? Čini li Vam se da je raspored obroka u redu? I što joj ponuditi ako se pokaže da je alergična na kravlje mlijeko? Hvala unaprijed na odgovoru.

Poštovana,

Bilo bi najbolje provesti testiranje kako biste bili potpuno sigurni da se radi o alergiji na kravlje mlijeko i proizvode. Ako je stvarno riječ o alergiji, nastavite koristiti adaptirano mlijeko ili dojiti. Pripazite na unos dnevno potrebne količine mlijeka, 500 ml. Možete koristiti i zamjene – zobeno, bademovo, sojino mlijeko, i t.d. – u svrhu raznolikosti (npr. u međuobrocima), ali morate znati da one nutritivno gledano nisu adekvatna zamjena za kravlje mlijeko.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori