Moj trogodišnjak ne slaže rečenice i ima izražen strah od liječnika i logopeda

Pozdrav! Imam sina starog 3 godine i 3 mjeseca i još uvijek ne priča normalno, kao i svi njegovi vršnjaci. Ne slaže rečenice, iako sve razumije. Za svaku stvar zna što je i to izgovara, ali ne povezuje – primjerice, za auto kaže ‘ato’, za pticu ‘tica’, to su samo mali primjeri. Također zna razlikovati boje i brojeve do 10. Kad ne zna nešto reći, postane živčan i počne se bacati, u društvu ne voli veliku gužvu i općenito bučna mjesta, ali voli djecu i normalno se ponaša kad smo na igralištu gdje također ima gužve (roditelji i djeca). Problem mi stvara to što se boji doktora, prilikom posjeta znao je raditi scene, sad me strah odvesti ga kod logopeda, jer imam osjećaj da mu on ne bi ništa mogao reći od divljanja. Već sam prije razmišljala o odlasku kod logopeda, ali ukućani mi govore da nema potrebe i da će progovoriti. Međutim, on i dalje nije u mogućnosti složiti rečenice. Zabrinuta sam. Hoću li bez ičije pomoći dočekati da mi dijete samo od sebe kaže npr. “mama hoću piti sok”? Unaprijed hvala na odgovoru!

Poštovana,

u dobi između treće i četvrte godine djetetova života djeca u prosjeku slažu rečenice od 3 – 5 riječi. Također nam je u ovoj dobi, osim broja riječi u rečenici, važno koliko dijete razumije govor i na koji način komunicira. Svakako obratite pažnju na to razumije li dijete upute koje mu dajete (‘Donesi auto’, ‘Stavi čašu na stol’), pokazuje li u slikovnici predmete na upit, koristi li pokaznu gestu (pokazuje prstićem u željenom smjeru i prema željenom predmetu), kako traži od Vas kada nešto želi,… Sve su to važne odrednice razvoja govora i jezika.

Djetetov strah od posjeta liječniku/logopedu ne smije biti razlog za ne odlazak istom. Vaše dijete se vjerojatno boji bijele kute koju liječnici nose i povezuje ih s nekim neugodnim iskustvom koje je tamo imalo (npr. cijepljenje). Logopedi u velikoj većini slučajeva niti ne nose bijele kute, a definitivno ne daju ‘pikice’. Posjet logopedu je obično jedno pozitivno i veselo iskustvo. Logoped djetetov govorni razvoj procjenjuje kroz igru te dijete nije niti svjesno da je u nekoj ispitnoj situaciji. Budući ste zabrinuti za razvoj govora Vašeg djeteta savjetujemo da odvedete dijete na pregled kod logopeda.

Stela Horvat, mag.rehab.educ.

Kabinet Korneo

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori