Moj suprug opsjednut je gledanjem u mobitel i druge ekrane

Dobar dan! Imam muža koji ne shvaća da ima problema s mobitelom/laptopom/televizorom. Stalno pilji u mobitel, a ponekad i tv usput. Ako nema mobitel kraj sebe nekim čudom, nađe drugi ekran u koji će gledati. Ne mogu doprijeti do njega. Ne doživljava što radim ili govorim.

Čim otvori oči ujutro, prva stvar koju gleda je mobitel. Po par puta dnevno ode na toalet, s mobitelom, i sjedi po minimalno pola sata i čita nešto na fejsu, gleda videe, igra igrice. Onda se vrati na kauč i nastavi sa svime time. Znam da bi on sam trebao shvatiti da ima taj problem, ali kad mu ukažem na to, naljuti se na mene i ponaša se kao da sam ga okrivila za ne znam što. Teško mi je natjecati se s time, ali opet, ima 33 godine.

Dobit će dijete uskoro. Ne znam kako da mu pokažem da ima života izvan ekrana.

Draga čitateljice!

Sve više osoba razvija svojevrsnu ovisnost o tehnologiji, a tu ovisnost možemo definirati kao pretjerano ili ekstremno korištenje uređaja (mobitela, televizije, računala) koje značajno narušava fizičko i/ili psihičko zdravlje. Kao i kod drugih oblika ovisnosti, ovisnici o tehnologiji zanemaruju svakodnevne životne navike i sustavno povećavaju vrijeme koje provode na navedenim uređajima. Eventualno dolazi do gubitka kontrole i osoba više ne može kontrolirati i ograničiti vrijeme koje provodi u korištenju uređaja.

Otegotna okolnost kod ove vrste ovisnosti (koja još nije službeno definirana u dijagnostičkim priručnicima) jest ta što kompletna apstinencija nije moguća – korištenje tehnologije je nužni dio svakodnevnog života.

Međutim, ipak je moguće osobe navesti na savjesno i kontrolirano korištenje uređaja. Pokušajte sa svojim mužem komunicirati iskreno, otvoreno i bez osuđivanja. Recite mu kako biste voljeli više kvalitetnog vremena provoditi s njime i možete li se oboje dogovoriti da pritom nemate pristup nikakvim medijima. Umjesto da naglašavate koliko Vam smeta što je on stalno na mobitelu, pokušajte ga uključiti u razne aktivnosti koje će mu skrenuti pozornost s medija – npr. šetnje, seks, razgovori, odlazak u kino i sl.

Ukoliko vidite da vaši pokušaji skretanja pozornosti ne uspijevaju, možete se dogovoriti da postoje dijelovi dana u kojima nije dozvoljeno nikome korištenje uređaja – to može biti za vrijeme obroka i dva sata prije spavanja. U tom vremenu bavite se jedno drugim i niti jedno ne smije koristiti uređaje. To vrijeme se sustavno može produljivati, ali za početak je bolje ne stavljati prevelike zahtjeve.

U svakom slučaju, pričajte iskreno s njime i bez okrivljavanja, već s jasnim izražavanjem što želite i što Vam smeta.

Sretno!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori