Moj sin počeo je zamuckivati na prvoj riječi koju treba izgovoriti

Poštovanje, majka sam djeteta od 3,8 godina. Nekoliko dana nakon što je napunio 3 godine počeo je zamuckivati. Najteže mu je započeti rečenicu. Npr. kada hoće pitati kada ćemo ići u dućan? Tada prvi slog “ka” nikako da izgovori, treba mu i po 7, 8 sekundi. Toliko se zna namučiti da mu se žile na vratu zategnu. Ostale riječi u rečenici izgovara bez problema, znači samo je prva problem. Taj problem traje par tjedana pa nestane na mjesec dana i tako već 8 mjeseci. Molim Vas dajte mi savjet što napraviti, kako mu pomoći i je li vrijeme da ode kod logopeda? Moram napomenuti da muž i ja ne obraćamo pažnju na to, pričekamo i damo mu vremena da izgovori koliko on treba. Helena

 

Poštovana,

nerijetko se logopedu javljaju zabrinuti roditelji djece u dobi od dvije do pet godina jer su primijetili da njihovo dijete ponavlja glas, slog, riječ ili cijelu rečenicu. Mucanje koje se pojavljuje u ovoj dobi nazivamo razvojnim mucanjem i, prema podatcima, prisutno je u oko 80% djece urednog govorno-jezičnog razvoja. Dobra je vijest da se u vrlo velikom broju ovaj tip mucanja povlači sam od sebe. Razvojno mucanje rijetko prelazi u početno mucanje, a ovo su neki od simptoma za uzbunu: dijete ponavlja samo prvi glas u riječi i to u većem broju ponavljanja, kod ponavljanja dolazi do skoka visine glasa, pojavljuju se jače napetosti mišića lica ili gutanje zraka.

Savjetujem Vam da i dalje ne obraćate pažnju na djetetova zamuckivanja, osigurajte mu dovoljno vremena za govor, ne prekidajte ga, ne završavajte rečenice umjesto njega i sl. Obraćajte mu se razumljivo, polagano i opušteno da Vas dijete razumije te kako biste mu pružili dobar govorni model po kojem će i dijete govoriti sporije i opuštenije.

Stella Rožman, prof. logoped

Kabinet Korneo

 

STELLA ROŽMAN

prof. logoped
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori