Pozdrav, imam sina od 4 godine i imam jako velik problem u vezi njega. Već dvije godine se mučim s njegovom prehranom, što god skuham on to neće ni probati. Ranije je imao neka omiljena jela, a sad ni njih kao ne voli. On bi radije dobio batina nego sjeo i jeo, kad mu kažem da se ne smije maknuti od stolice on počne plakati i kaže “pošalji me u kut, ali ja to neću pojesti” ili mi kaže “odvedi me na spavanje”. Ne znam više što da radim, žao mi ga je i znam da ne trebam popuštati i ne popuštam, slatkiše ne jede jer sam mu zabranila misleći da će jesti normalnu hranu. Razmišljam o odlasku kod psihologa s njim.  Molim vas pomozite mi, jer ja pucam i ludim… Hvala. Ivana

 

Draga mama Ivana,

vama je, kao i svakom roditelju, važno da je dijete sito i zdravo. S obzirom da često ne možete biti sigurni u ovo prvo vjerujem da Vas to jako frustrira.

Niste naveli podatke o tome što ipak pojede i kako stoji s razvojem. Je li mu težina i visina u prosjeku predviđenom za njegovu dob? Ukoliko je, tada bih Vam svakako savjetovala da probate smanjiti pritisak vezan uz to koliko će čega pojesti. Prisiljavanjem da jede možete samo sebe dodatno uznemiriti te stvoriti lošiji odnos s njim. Naša procjena vezana uz to koliko bi dijete trebalo pojesti nije uvijek realna, odnosno svaki organizam se razlikuje, kao i njegove potrebe. S obzirom na to, ukoliko nema zdravstvenih problema, smanjite pritisak i maknite fokus s hrane. Naravno, ponudite mu ju. Ostavite ju na mjestu gdje može sam uzeti ako odluči jesti, ali nemojte ga prisiljavati da to radi u onom trenutku kada Vi mislite da bi on treba jesti. Kada je npr. vrijeme ručka neka pravilo bude da svi sjedite za stolom i pred njega također stavite hranu, ali ako ne pojede to je ok. Prvo neka prihvati to da sjedi s vama dok Vi jedete. Tek nakon što prihvati hranu u većoj mjeri tada možete raditi na uvođenju rutine da jede uvijek u isto vrijeme i sl. Kada želimo previše toga odjednom naučiti dijete – da jede ono što mu skuhate, da jede u vrijeme koje vi odredite, da jede sjedeći za stolom, da jede bez da se tada igra ili gleda tv, da jede pristojno… – to je definitivno prevelik zadatak za naučiti odjednom jednog četverogodišnjaka.

Ukoliko ipak primjećujete da se kao posljedica njegovog slabog jedenja javljaju zdravstveni problemi ili usporeni razvoj svakako se obratite pedijatru, psihologu ili nutricionistu. Također, ukoliko je Vama potrebna dodatna podrška vezana uz to kako se postaviti u situacijama kada odbija hranu, slobodno se javite.

Lijepi pozdrav,

 

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori