Moj sin je zdrav i ne nosi pelene, ali se kod jakog smijeha pomokri u gaćice

Imam dječaka od 5,5 godina. On je sasvim zdravo i veselo dijete, ali je problem u tome što se, čim se počne smijati, pomokri u gaćice. Od pelene sam ga odvikla s nepune tri godine. Brzo je sve naučio, nikad se noću nije pomokrio u krevet. Dogodine kreće u malu školu pa me je jako strah hoće li to proći. Išli smo na sve moguće pretrage i sve je u redu. Trebam li još što učiniti? Hvala vam unaprijed na odgovoru, Elvira.

 

Draga mama,

vjerujem da Vas zabrinjava što će se dogoditi kada Vašem dječaku nešto bude smiješno u maloj školi, odnosno želite mu pomoći da mu se mokrenje u gaćice ne javlja u situacijama kada se počne smijati.

S obzirom da ste naveli kako su pretrage pokazale da je na fiziološkoj razini sve ok, ostaje Vam da mu pomognete na način da mu osvještavate i povezujete što mu se zapravo događa koristeći jednostavne rečenice reflektiranja.

Npr. kada vidite da se smiješi bitno mu je to reći na glas “Baš ti je to smiješno”. Ako se dogodi da se pomokri treba mu reći “Kada ti je nešto smiješno onda se ponekad pomokriš u gaćice”. U situacijama kada se nasmiješi, ali se ne pomokri u gaćice, opet mu je važno reći “Sada si se opet nasmijao / Opet ti je bilo smiješno, ali uspio si da se ne pomokriš u gaćice.” Ok mu je pojasniti da je nekada teško zadržati mokraću kada se jako smijemo i podsjećati ga kako nekada to uspije. Osvještavanjem njegova stanja u konkretnim situacijama važno je da bi se i njemu što više povezalo smijanje i potreba za kontrolom mokrenja. Rečenice reflektiranja njegova stanja treba govoriti normalnim glasom, bez kritike. Malo po malo, vjerujem da bi se mokrenje u gaćice pri smijanju trebali prorijediti, a onda i nestati.

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

 

 

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori