Moj sin (3) mora ostati u jaslicama još jednu godinu. Hoće li mu štetiti za razvoj?

Poštovani, imam sina koji će u 10. mjesecu navršiti 3 godine. Ide u jaslice od navršene 1. godine. U devetom mjesecu je trebao prijeći u mlađu grupu ali su u vrtiću rekli da je velika gužva te da će još jednu godinu ostati u jaslicama. Inače odbacio je pelene sa 1 godinu i 7 mjeseci, samostalno jede, presvlači se, oblači cipele, ide na wc … sada me strah da to neće utjecati na njegov razvoj, te da će ga praktički vratiti unatrag. Već se događalo da mi kod kuće reče da mu stavim pelenu a kada bih ga pitala zašto odgovor je bio jer je nose svi u vrtiću. Da li je moguće da još jedna godina u jaslicama loše utječe na njega? Lapaurinko

 

Draga mama,

prema ovome što ste opisali čini se da Vaš dječak lijepo savladava razvojne izazove. Kada je okolina poticajna tada to djeci može ići lakše, stoga razumijem zašto Vas brine njegov ostanak u jaslicama. Neka djeca se vole uklopiti u okolinu u kojoj se nalaze i biti sličnija djeci oko sebe, pa onda nije neobično da je Vaš dječak tražio pelene kada vidi drugu djecu da ih nose.

Teško je sa sigurnošću dati jasan odgovor hoće li ili neće još jedna godina u jaslicama štetno utjecati na njega. Naravno, bilo bi bolje da je prešao u sljedeću skupinu, ali ukoliko to nije moguće, onda je važno da ga se barem izvan vrtića potiče i usmjerava na sljedeće razvojne izazove. Uz to, svakako bi bilo dobro da razgovarate s njegovim odgojiteljima i podijelite Vašu zabrinutost.

Lijepi pozdrav,

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

 

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori