Moj sin (12) opsesivno se zamara higijenom

Molim vas pomoć. Imam dječaka od 12 godina koji je zaluđen higijenom. Stalno pere ruke, ništa ne dira, uvijek traži da se pere pod itd. Dođe mi već da poludim. Molim savjet ili pomoć.

 

Draga mama,

Nisam sigurna u kojoj mjeri ta „zaluđnost higijenom“ Vašeg sina narušava njegovo svakodnevno funkcioniranje, no prema mojoj procjeni radi se o nečemu gdje je nužna uključenost stručnjaka.

Prema opisu ponašanja Vašeg sina moglo bi se zaključiti kako se radi o razvoju opsesivno kompulzivnog poremećaja koji je relativno učestao kod djece školske dobi. Temeljne značajke opsesivno-kompulzivnog poremećaja su ponavljajuće opsesivne misli (intenzivne misli, poticaji ili predodžbe koje neprestano ulaze u svijest stalno se ponavljajući) i/ ili kompulzivne radnje (stereotipna ponašanja koja se stalno ponavljaju – u koje svakako možemo ubrojiti i stalno pranje ruku). Prema nekim teorijama, kompulzivne radnje se javljaju kao pokušaj reduciranja anksioznosti (npr. osoba brine da će netko provaliti u kuću te zbog toga stalno provjerava jesu li vrata zaključana) ili kao odgovor na određeni impuls (npr. nakon korištenja WC-a osoba osjeća snažan poriv da pere ruke sat vremena), ili da bi se osoba osjećala ugodnije (npr. osoba mora upaliti i ugasiti noćnu lampu točno deset puta da bi mogla otići spavati) itd.

Iako nije točno poznat uzrok ovog poremećaja, neke teorije pretpostavljaju da se poremećaj u djetinjstvu može pojaviti u raznim po dijete stresnim životnim situacijama, ali i u situacijama koje nisu naočigled tako stresne ali u djetetu izazivaju osjećaje uznemirenosti i tjeskobe (npr. promjene u obiteljskoj dinamici, svađe između roditelja, itd). Stoga bi bilo dobro da razmislite je li se prije ove „zaluđenosti higijenom“ dogodilo nešto što je moglo utjecati na Vašeg sina i na njegove pokušaje da kroz ove radnje zadrži kontrolu u svom životu. Svakako bi Vam savjetovala da razgovarate sa sinom i da na ležeran, neispitivački način pokušate saznati postoji li nešto što ga muči. Samo saznanje o tome, razgovor i podrška mogu biti od velike pomoći Vašem sinu – što će posljedično utjecati i na njegovo ponašanje.

Sve tegobe koje ima Vaš sin rješive su uz stručnu pomoć: stoga se s punim povjerenjem obratite stručnjaku koji će Vama i Vašem djetetu pomoći da zajedno prevladate sve poteškoće.

Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

 

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori