Moj sin (10) ponaša se kao da ima četiri različite ličnosti

Pozdrav, moj sin ima 10 godina, ponaša se kao da ima 4 ličnosti.

1. ličnost – ponaša se kao neka beba, maše rukama kao ptić i trlja glavu o svakoga kao želi da ga pomazimo, promjeni glas u neki skvičeći, sve grli i ljubi
2. ličnost – normalan je
3. ličnost – pravi se glup, što god da mu kažeš on će se pravit glup (npr. Hajde, dođi na večeru / Što je to večera, ja nikada nisam večerao), promjeni glas u neki glupavi glas, zabija se namjerno u sve oko sebe, pokušava biti smiješan, ali nije.
4. ličnost – postaje jako agresivan i bezobrazan, maltretira sve oko sebe, hoće se tući, stariju sestru provocira, uzima joj stvari, svašta joj govori, udara je, uništava joj stvari (toliko je maltretira da ona od muke počne plakati), ali ne radi to samo njoj nego i svima drugima ali u manjoj mjeri (meni je znao reći mrš, opsovati mi, reći da mi idu govna iz usta), tada postaje i odvratan skroz, spominje “govna” i smišlja odvratne radnje s njima i proizvodi popratne zvukove, glas mu se promjeni i bude grub.

Možete li mi reći kako da mu pomognem? Da li je sve uredu? Inače je jako neodgovoran i jako jako puno jede. Od malena je jako hiperaktivan, skroz je jurio i skakao. I stalno mu govorimo kako to ponašanje nije primjereno za njegovu dob, ali on jednostavno ne shvaća (ne želi shvatiti). Molim vas pomoć.

Poštovana,

uzroci problema koje u svom pitanju opisujete mogu biti vrlo različiti. Naš savjet je da pod hitno potražite pomoć dječjeg psihologa.

Nataša Čičin-Šain, prof. defektolog
Kabinet Korneo

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori