Poštovanje, imam sina od sedam i pol godina i ide u prvi razred . Samohrana sam majka i imamo problem u koncentraciji. On je vrlo bistro i pametno dijete. Ljevak je. Trenutno ima problema sa čitanjem. Koliko stignemo, vježbamo i u školi i kod kuće. Voli slikovnice i priče. Vrlo je drag i zaigran. Problem je koncentracija na testovima. Na pamet uči pjesmice bez poteškoća. Matematika mu ide super, ali dosta je brzoplet pa ne čita zadatke, ne pazi na minus i plus. Kad se piše test on odluta u mislima i ne stigne ga napisati, a zapravo zna sve. Jako je osjećajan i osjetljiv. Voli se družiti s drugom djecom i dosta je zaigran. Često puta radi neki zadatak i misli mu lutaju na druge stvari pa ispada kao da radi više stvari odjednom. Želim mu pomoći da se više koncentrira na zadatke, a ne znam kako. Molim Vas za savjet. Hvala!

Poštovana mama,
prvi razred promatramo kao vrijeme prilagodbe djeteta na školu i školske obaveze. Iz Vašeg je pitanja vidljivo da taj period kod dječaka još uvijek traje.

Kako biste mu pomogli da se bolje koncentrira pri pisanju pismenih ispita možete iste takve situacije „odigrati“ kod kuće. Pripremite mu pismeni ispit s pitanjima iz onog gradiva koje će i biti na ispitu. Poučite dječaka da pažljivo pročita svako pitanje. Neka se, nakon što kaže da je završio, vrati i provjeri je li odgovorio na sva pitanja. Neka prvo rješava ona pitanja za koja je siguran da na njih zna odgovor a ona teža neka ostavi za kraj.

U svakodnevnom životu potičite dovršavanje započete aktivnosti do kraja. Ne dozvolite skakanje s jedne aktivnosti na drugu.

Pri pisanju domaćih zadaća, kada primijetite da je djetetu koncentracija pala, dajte mu kratku pauzu da se odmori.

Čitanje je možda i najbolja aktivnost za poticanje djetetove pažnje i koncentracije. Čitajte prije spavanja, čitajte kad god za to imate vremena.
Ukoliko se teškoće na području dječakove koncentracije nastave i kroz drugi razred savjetujemo da ipak potražite stručnu pomoć kako biste dobili konkretnije upute za rad.

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori