Moj prvašić ne razlikuje slične glasove, odnosno slova

Moj sin je krenuo u prvi razred i imamo teškoće i s pisanjem i sa čitanjem. Kad piše, ili izostavi slovo ili napiše umjesto ž slovo š ili umjesto đ napise đž. Miješa slova, kaže da su mu to slična slova i da ih ne razlikuje. On kaže ispravno, ali ne napiše točno. Ne znam kako mu pomoći, na koji god način da mu pokažem, ne pomaže. A dosta je brzoplet. Ako bi mogla dobit neki savjet i pomoć od vas, kako da mu pomognemo? Zabrinuta mama

 

Poštovana,

nerazlikovanje sličnih glasova često se javlja zbog slabijeg fonematskog sluha, slabije razvijene fonološke svjesnosti ili poteškoća u slušnoj percepciji. Fonematski sluh je sluh kojim dijete uočava i usvaja fine nijanse među glasovima. Tako djeca često zamjenjuju Š-Ž, P-B, M-N, T-D, S-Z, Č-DŽ, itd… Poteškoće u fonološkoj svjesnosti otežavaju usvajanje vještine čitanja. Onoj djeci koja imaju fonološku svjesnost u razvoju ili onoj koja nemaju razvijenu fonološku svjesnost potrebno je pružiti prikladnu pomoć jer je kod većine djece moguće otkloniti te teškoće.

Savjetujem Vas da započnete s vježbama za usvajanje predčitačkih vještina: prepoznavanje rime; rastavljanje riječi na slogove i spajanje slogova u riječ; prepoznavanje početnog glasa/slova; prepoznavanje glasa unutar riječi (npr. čuješ li glas P u riječi mačka, a u riječi kapetan)…  Za kraj dolaze vježbe rastavljanja, u početku kraćih, a kasnije sve dužih riječi na glasove i spajanje glasova u riječi. Prilikom izbora riječi za vježbu pripazite da riječi sadrže barem jedan glas od glasova za koje ste primijetili da djetetu ”idu teže”.

Ukoliko se teškoće koje uočavate nastave bilo bi dobro dijete uključiti u logopedsku terapiju.

Stella Rožman, prof. logoped

Kabinet Korneo

 

STELLA ROŽMAN

prof. logoped
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori