Moj jednogodišnjak se čudno motorički ponaša. Je li razvojno sve u redu?

Poštovani, imam sina od 11,5 mjeseci. Prohodao je s nepunih 10 mjeseci. Jučer sam primijetila da kad hoda, čudno izvija lijevu ruku u zglobu i kao da ju gleda i proučava (prste i šaku). Do prije mjesec, dva je jako burno reagirao na nepoznate ljude (vrištanje, kao da se uplašio ako ga je netko pogledao iz blizine). Sada se više ne boji toliko, smije se kad mu netko priđe, iako još ponekad zna na nekoga nepoznatog loše reagirati. Smije se od 2. mjeseca starosti, voli se igrati s nama, s igračkama ali samo ako se mi igramo s njime). Jako voli pažnju i ne voli se sam igrati. Primijetila sam da se voli vrtjeti u krug (npr. oko stolice). Kad se ljuti i nešto želi, baca se unazad s glavom. Inače se zna često ljutiti ako nisam stalno pored njega. Čim se maknem na par sekundi, počne plakati i lupati po vratima. Guguće već odavno. Govori-ta-ta-ta, ba-ba-ajde. Također kad nešto želi, vodi me do toga, ali ne pokazuje prstom. Trebam li se zabrinuti zbog zabacivanja unazad (sve je rjeđe i samo u ljutnji), tog izvijanja rukom, ponekad kao da se ljuti bez razloga ili ne znamo što želi. Također često kad stoji poskakuje, onako tapka nogama (npr. ako gleda crtani, drži se za nešto i tapka nogama na mjestu) i kad je veseo uvijek plješće rukama prema meni (npr. kad dođem kod njega kad se probudi). Sve ostalo je u redu, voli se šetati i gledati van u kolicima, biti u parku, zanimljiva su mu druga djeca, jako je aktivan i puno se smije i puno puže i hoda. Veseli se nama kada dođemo, veseli se baki i djedu. Hvala i ispričavam se na dugom pitanju.

Poštovana,

vrlo je teško, bez da vidimo dijete, davati procjene i donositi zaključke. Neka opisana ponašanja mogu biti zabrinjavajuća, ali potrebno je naglasiti da je to Vaše subjektivno viđenje dječakova razvoja.

Kada opisujete “čudno izvijanje ruke u zglobu” koju dječak promatra, teško je zaključiti radi li se ovdje o manirizmu, koji je prateći simptom pervazivnog poremećaja, ili govorimo o nečemu drugome. Jednako tako, Vaš opis da se dječak voli igrati samo s Vama nam nije dovoljan da bismo imali uvid u to kakva je ta igra, na koji se način igrate zajedno i sl.

Ističete da se dječak voli vrtjeti u krug te da poskakuje kada gleda crtić, što može biti također simptom pervazivnih poremećaja ili npr. senzorne obrade podataka. Vođenje Vas do predmeta njegovog interesa i izostanak pokazne geste jednako je tako zabrinjavajući simptom, ali i to ovisi na koji način dječak to radi, uspostavlja li pri tom kontakt pogledom, komunicira li na još neki način svoju namjeru i sl.

Kao što vidite, mnogo toga ste naveli što zahtijeva detaljniju analizu dječakova razvoja, a koju nije moguće obaviti bez Vašeg dolaska s djetetom. U našem Kabinetu možete obaviti razvojnu procjenu djeteta koja bi dala odgovor na Vaša pitanja. Slobodno nam se obratite s povjerenjem!

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori