Moj dečko privatne obiteljske probleme rješava alkoholom

Što da radim s dečkom koji stalno pije zbog problema u njegovoj vlastitoj kući? Naime, njegova je sestra otišla od kuće i zbog toga je počeo piti jer ga je to jako pogodilo. Molim Vas za savjet jer me njegovo ponašanje jako plaši. Hvala!

Draga čitateljice,

Iz Vašeg pisma nisam razaznala je li Vas dečko pitao za pomoć i jeste li o svemu tome razgovarali s njim. Moj savjet bi stoga svakako prvo išao u smjeru da (ukoliko već niste) porazgovarate s njim i kažete mu da Vas njegovo ponašanje plaši. Ne znam je li to i inače njegov obrazac ponašanja u slučaju kada je pod stresom, no ono što mogu sa sigurnošću reći jest da ovakav obrazac suočavanja može rezultirati samo još gorim problemima i odvesti osobu u zamku ovisnosti. Poanta je da čovjek nađe “ispušni ventil” koji neće biti štetan za njega i njegovu okolinu – neki ljudi to uspiju sami a nekima je potrebna stručna pomoć. Ako procjenjujete da Vašem dečku treba pomoć, to je slijedeći korak koji možete učiniti: ponuditi mu da zajedno potražite stručnu pomoć za njega te da mu u cijelom procesu budete podrška.

Sve ovo je moguće ukoliko Vaš dečko vidi problem i želi promjenu. Ako ne vidi problem i ne želi promjenu, tada su Vam ruke vezane. Mi sami ne možemo mijenjati druge ljude – oni su ti koji moraju odlučiti. A na nama je jedino da vidimo gdje se mi nalazimo u cijeloj toj priči – želimo li i dalje biti tu ili možda nastaviti dalje, u pravcu kojem želimo ići. Šaljem Vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori