Moj brat (17) je neodgovoran, lijen i inatljiv. Što da radimo?

Pozdrav, moj brat ima 17 godina. Njegovo ponašanje je grozno. Samo bi izlazio i trošio novac i ništa ne bi radio. Agresivan je prema braci i sestri, te prema roditeljima i svim ostalim autoritetima. Goni neki svoj inat. Tata ga je zaposlio u firmi u kojoj radi i sad on ne želi ići raditi, što dovodi mog oca u jako nezgodnu situaciju. A moj brat samo leži i jede, navečer izađe, ništa ne želi raditi po kući. U školi ima jedinice za jedinicama, pao je dva predmeta i uopće se ne sprema popravit to. Kakvo je to dijete, što činiti s njim?

Odgovor:

Draga čitateljice,

vjerujem kako vam nije lagano gledati kako se roditelji teško nose s vašim bratom i najradije biste vi pronašli način kako riješiti problem koji zapravo nije vaš za rješavanje. Prema vašem opisu, dobivam dojam da je vaš brat teškog karaktera, još uvijek u adolescenciji i zahtijeva vrlo čvrstu strukturu i pravila u obiteljskom okruženju. Međutim, ta pravila i strukturu trebaju postaviti roditelji i zatim se te strukture i držati. Vi jedino možete utjecati na svoj odnos s bratom da jednako tako postavite pravila vašeg međuodnosa koja se ne smiju kršiti.

Ako imate dojam da je njegovo ponašanje u potpunosti izvan njihove kontrole, tada zaista možete predložiti roditeljima da zajedno odete na obiteljsko savjetovanje kako biste pod vodstvom stručne osobe počeli rješavati probleme u ponašanju vašeg brata. Na kraju, zaista imam potrebu naglasiti koliko je lijepo i požrtvovno od vas što tražite rješenje za probleme svoje obitelji, ali jednako tako bih htjela naglasiti da je iznimno važno da u cijeloj toj situaciji ne zanemarite sebe i svoje potrebe.
Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori