Moj 18-godišnji sin odjednom je bahat, drzak i bezobrazan prema meni

Dobar dan, samohrana san majka i imam dva sina – stariji se osamostalio, a mlađi (18 godina) živi sa mnom i ide u srednju školu i dobar je učenik. Uvijek smo se sve dogovarali i imali smo dobre odnose u obitelji. Međutim, od nedavno se počelo mijenjati, njegovo ponašanje prema meni. Naime, odjednom se iz čista mira razbjesni, odjednom neće više sa mnom komunicirati i bijesno me tjera da izađem iz njegove sobe jer sam ga navodno”smorila”. Koristi i uvredljive riječi i onda ode bez pozdrava. Ja sam probala s njim razgovarati o tome, dala mu do znanja da takvo ponašanje nije primjereno, ali on se ne mijenja. To se sve više ponavlja, tjeranje i maršovanje iz sobe kao i vrijeđanje. Ne znam kako da se postavim. Ne mogu ga kazniti, jer ne znam kako, a i postao je s vremenom na primjer sve neuredniji. Ni svoj krevet ne namjesti, ne pomaže baš ništa i ne sudjeluje u kućnim obavezama (ni ne jede ako ja nisam kod kuće da mu spremim nešto). Prije nije bio takav, sve smo se lijepo dogovarali i uvijek je bio vrijedan. Mislila sam da će ga ovo njegovo ponašanje proći brzo, ali ono je izgleda uzelo maha. Nikad nije zadovoljan s onim što ima, stalno se žali kako mu ništa ne pružam, ne sviđa mu se odjednom ni kako kuham, ni ono što kupim za jelo, a prvo se uvijek pokušam s njim dogovoriti oko svega toga, u granicama naših financijskih mogućnosti naravno. Sve manje želi sa mnom pričati o bilo čemu i jako se promijenio. Ne znam šta da radim pa vas molim za savjet.

Draga mama,

sve promjene u ponašanju Vašeg sina su zapravo školski primjer promjena koje nastupaju u razdoblju adolescencije. Bunt, razdražljivost, potreba za izolacijom, narušen odnos s roditeljem s kojim je prije bio blizak… Svjesna sam da Vam zbog toga neće biti lakše, ali sve promjene koje opisujete su zaista obilježje perioda u kojem se nalazi Vaš sin.

Generalno Vam mogu reći da je Vašem djetetu i dalje potrebna Vaša ljubav, pažnja i briga (iako je odbija), da mu i dalje trebate postavljati granice (iako će ih kršiti) i da će Vam se možda nekada činiti da sve što činite nema smisla. Iskustvo je pokazalo da ima smisla – ovaj period će proći, a dok traje izuzetno je važno da sinu postavljate granice – jer ako ih ne postavite izrasti će u mladu osobu bez ikakvog osjećaja za odgovornost; te da uz dosljednost i kontrolu pružate ljubav i podršku (sigurna sam da ima i pozitivnih trenutaka).

Na slijedećim linkovima nalaze se članci u kojima možete pročitati puno više o adolescenciji, postavljanju granica te o komunikaciji s mladima te dobi i konkretne savjete:

https://klinfo.rtl.hr/djeca-2/skolarci/mladi-i-promjene-ponasanja-u-pubertetu/

http://ordinacija.vecernji.hr/budi-sretan/sretno-dijete/zasto-adolescenti-vole-dosljednost-i-granice/

http://www.roditelji.hr/skola/kako-da-ne-komunicirati-s-mladima/

http://ordinacija.vecernji.hr/budi-sretan/sretno-dijete/kako-razgovarati-s-adolescentima/

Ukoliko Vam ovi savjeti ne pomognu, slobodno se javite u naš centar za savjetovanje.

Sretno!

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori