Majka kćerki nameće stil prehrane koji može naštetiti njezinu razvoju i zdravlju

Poštovana! Imam pitanje, i radi se o djetetu suprugove sestre, dakle o nećakinji. Naime, djevojčica ima 8 godina. I problem nije s njom, već s njezinom majkom. Već 5 mjeseci hrani se samo sirovim povrćem, klicama, žitaricama – ugalvnom je to sirova hrana, bez mesa, mlijeka, jaja i ostalih namirnica. Gleda u sunce nekoliko puta dnevno i slične stvari. Problem je što ono sada svima nameće to svoje razmišljanje, govori kako se svi mi hranimo nezdravo (ona ima 34 godine i od prije 5 mj. i ona se hranila “nezdravo”). Nastao je razdor u cijeloj obitelji, došlo je i do bračnih problema jer i svom suprugu nameće tu vrstu ishrane koju on izričito odbija. Na nju nitko ne može utjecati, pokušali su i roditelji na što im je ona rekla da je to njezin izbor. Da, naglasim, nisu išli razgovarati s njom kako bi ju odgovorili od tog načina prehrane, već su joj pokušali objasniti kako to nije dobro za dijete. Jer mala raste i razvija se, a ona joj uskraćuje osnovne namirnice. Silom mora jesti tu hranu, a ne želi. Ona je uvjerena kako smo mi svi u krivu, stalno nam priča o tome. Naporna je svima. Htjela bi reći da je njezin jedini razlog prelaska na tu vrstu prehrane njen izbor, nije imala viška kilograma ili bilo što drugo, jednostavno, ona to želi. Razmišljali smo o tome obavjestiti CZSS ali ne želimo stvoriti još veće probleme. Molim pomoć.. bilo kakvu. Hvala, x

Poštovana,

Svakako bih Vas uputila da vrlo otvoreno porazgovarate sa šogoricom i njenim mužem o tome da se dijete izlaže rizicima po njegovo zdravlje i razvoj. U razgovoru možete šogorici objasniti da poštujete njene izbore i poglede na svijet i da ste isto tako jako zabrinuti za zdravlje njene kćeri, odnosno vaše nećakinje.  Možete joj također objasniti da se vaše poimanje zdrave prehrane bitno razlikuje od njenog.

Njeno je legitimno pravo, kao punoljetne osobe da živi na način koji joj odgovara (naravno u skladu sa zakonom). Svom djetetu može prepustiti odluku hoće li živjeti po tim principima kada postane punoljetna i pred zakonom odgovorna osoba. Do tada je zakonska dužnost svih da štite interese i zdravlje djeteta, tj. po zakonu smo dužni reagirati.

U nastavku je dio obiteljskog zakona:

Članak 92.
(1) Roditelji su dužni skrbiti o životu i zdravlju djeteta i omogućiti mu korištenje mjera za unaprjeđenje, čuvanje i vraćanje zdravlja, sukladno propisima iz područja zdravstva i zahtjevima medicinske znanosti.

Članak 108.
(1) Svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta.
(2) Centar za socijalnu skrb dužan je odmah po primitku obavijesti iz stavka 1. ovoga članka ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.

Članak 115.
Sud će roditelju koji nije zaštitio dijete od roditelja koji zlorabi roditeljske odgovornosti, dužnosti i prava, radi zaštite dobrobiti djeteta, izreći mjeru iz članka 111. ili 114. ovoga Zakona, vodeći računa o okolnostima slučaja.

S ovim je povezano:

Članak 111.
(1) Sud će u izvanparničnom postupku roditelju koji u većoj mjeri zanemaruje podizanje i odgoj djeteta ili postoji opasnost za pravilno podizanje djeteta, oduzeti pravo da živi sa svojim djetetom i odgaja ga, te će dijete povjeriti na čuvanje i odgoj drugoj osobi, ustanovi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi.
(2) Smatra se da roditelj u većoj mjeri zanemaruje podizanje, odgoj i obrazovanje djeteta primjerice ako ne skrbi dovoljno o prehrani, higijeni, odijevanju, medicinskoj pomoći, redovitom pohađanju škole, ne sprječava dijete u štetnom druženju, zabranjenim noćnim izlascima, skitnji, prosjačenju ili krađi.
(3) Roditelju koji nije pravodobno obavijestio nadležni centar za socijalnu skrb ili nije sam poduzeo ništa za zaštitu djeteta od postupaka iz stavka 1. ovoga članka koje počini drugi roditelj ili članovi obiteljske zajednice, izreći će se mjera iz stavka 1. ovoga članka.
(4) Roditelju koji nije poduzeo ništa za zaštitu djeteta od štetnih postupaka drugih osoba izreći će se mjera iz stavka 1. ovoga članka.

Sretno,

Jelena Vrsaljko, TA psihoterapeut i dipl. socijalni radnik, Centar Proventus

JELENA VRSALJKO

dipl. soc. radnik, NLP trener, psihoterapeut
Centar Budi svoj

Moji odgovori