Je li se alergijska reakcija pojavila zbog promjene adaptiranog mlijeka?

Poštovana, imam bebu od 7 mjeseci. Od rođenja pa do 5.5 mj. je bila dojena i na Novalacu Plus. Kada je imala pet mjeseci počeli smo s dohranom, po pravilu tri dana jedna namirnica. Tada smo prešli i na Novalac 2. Ubrzo su se pojavile crvene mrlje po tijelu pa sam ukinula hranu koju sam joj tih dana davala, točnije palenta i suhe nesumporene šljive. Međutim, sada je prošlo mjesec dana od pojave alergije, a koža joj se nije očistila. Pretvorilo se u ekceme na rukama, oko laktova, ispod brade, koža na trbuhu je hrapava i suha. Primjećujem da su se pojavile i nove mrlje. Zbog toga sam zaključila da gore navedene namirnice nisu uzrok crvenila. Je li moguće da se prelaskom s Novalac Plus na Novalac 2 dogodila reakcija? Hvala! Lijep pozdrav!

Poštovana,

moguće je, ako svo to vrijeme koristite isto mlijeko, Novalac 2. Da su uzrok reakcije namirnice koje ste tada uveli, simptomi bi se povukli s izuzimanjem tih namirnica iz prehrane.

Nastavite s uvođenjem namirnica uz obavezan razmak od 3 dana. U tom slučaju ni ne morate nužno koristiti prijelaznu formulu, za dojenčad stariju od 6 mjeseci, možete nastaviti koristiti početno adaptirano mlijeko, za dijete mlađe od 6 mjeseci.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori