Je li potrebno djetetu davati Babytol kapi ako je u rodilištu primilo vitamin K?

Poštovani, zanima me je li potrebno djetetu davati Babytol kapi ( vitamin D + K1) ako je primilo u rodilištu vitamin K? Dijete je dojeno i to su napisali kao preporuku, ali ne pod obavezno. S prvim djetetom sam nakon mjesec dana počela davati Plivit D3 kapi. Toga nije bilo pa mi sad nije jasno zašto bi to sad bilo potrebno? Zahvaljujem na odgovoru.

Poštovani, novim studijama je ustanovljeno da jednokratna intramuskulama primjena vitamina K u novorođenačkom razdoblju ne štiti dovoljno isključivo dojenu djecu od kasnog oblika hemoragijske bolesti novorođenčeta koja se u večine dojenčadi manifestira kao intrakranijalno krvarenje koje može biti fatalno ili dovesti do teških neurorazvojnih posljedica.

Stoga se prema novim smjernicama radi prevencije kasne hemoragijske bolesti uslijed manjka K vitamina kod novorođenčeta i mladog dojenčeta isključivo dojene djece preporuča do navršenog trećeg mjeseca uz D vitamin davati i K vitamin jer su u majčinom mlijeku koncentracije K vitamina 4-10 puta niže nego u adaptiranim mliječnim pripravcima.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori