Je li gledanje crtića na tabletu prije spavanja uzrok poteškoćama pri zaspavljivanju?

Poštovani, molim Vas za savjet. Moja curica za tjedan dana puni dvije godine. Prije tjedan, dva, počeo je problem sa spavanjem. Ujutro spava do 8.30, ponekad zaspi popodne između 13 i 14 h i spava oko sat, sat i pol, te ide spavati navečer do 22 h. Nekoliko puta se dogodilo da ne želi zaspati popodne, nego tek oko 17 h, a onda ju ne stavim spavati jer ne bi zaspala prije ponoći. Danas nije spavala preko dana, ali smo imali veliku borbu navečer. Htjela je gledati crtiće na tabletu u krevetu, to sam joj dozvolila, ali je nakon nekog vremena postala nervozna i ispitivala za tablet, a gledala je u njega. Zatim se na krevetu počela bacati, tj. klečati i izvijati glavu i kralježnicu prema natrag te udarati krevet, odbijati da ju primim, tukla je rukama i nogama i vrištala. Jedva sam ju smirila. Inače je tijekom dana aktivna, voli se igrati, pjevati, plesati.
Odlučila sam tablet sakriti. A Vas molim da mi savjetujete kako da postupim. Puno Vam hvala!

Draga mama,
čini se da Vam je tada bilo teško smiriti svoju curicu. Nije neobično za njezinu dob da se nalazi u periodu kada joj se polako smanjuje potreba za svakodnevnim popodnevnim spavanjem. Također se može dogoditi da će ponekad zbog toga navečer biti razdražljivija nego inače.
Vaša curica je još malena i za njenu dob je prikladno jako kratko vrijeme provedeno uz tablet. Bilo bi dobro da to vrijeme ne bude prije spavanja. Gledanje crtića na tabletu podiže razinu energije kod Vaše curice te posljedično može biti uzrok težeg uspavljivanja. Prije spavanja možete uvesti neke druge rituale kojima ćete dodatno graditi Vaš odnos, a vašoj curici će pomoći da se opusti (npr. pričanje priče za laku noć, maženje, lagana masažica uz priču…). Također, kako opisujete Vašu curicu kao aktivnu i razigranu djevojčicu dobro je da tijekom dana ima dovoljno mogućnosti da zadovolji svoje potrebe za kretnjom kako bi bila opuštenija kada dođe vrijeme za spavanje.
Nadam se da će Vam navedeni savjeti pomoći.

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori