Pozdrav, imam bebu od skoro 3 mjeseca. Prenatalno nam je u 16. tjednu dijagnosticirana hidronefroza. Odmah po rođenju je prebačena na intenzivnu neonatalnu njegu u Sarajevo. Trbuh je bio tvrd i distendiran i bolan na dodir. Ultrazvukom, MR-om, mikcionom je potvrđena hidronefroza petog stupnja. Prvu infekciju je imala s 15 dana života. Dva puta su joj plasirali nefrostomu, ali ona je oba puta eliminirana, tj. spontano je ispala. I do sada , unatoč nefrostomama, imala je neizmjerno puno infekcija, po 2 bakterije bi u jednoj seriji urinokulture bile izolirane. Prije 7 dana je rađena dinamička scintigrafija i nalaz je pokazao da je lijevi bubreg sasvim uredan, ali desni nema nikakvu funkciju, uopće ne radi. Doktor koji je nakon dinamičke radio UZV je predložio da se uradi nefrektomija, ali kirurzi ne žele ni čuti da se to radi jer je premala.

Da napomenem, ima 5700 g sada. Sada žele po 3. put vratiti nefrostomu što meni nikako nije logično jer od nje nema neke koristi, infekcije se vraćaju odmah, strano tijelo u organizmu, nemogućnost zadržavanja iste itd. U profilaksi koristi 1.5ml cefaleksina od rođenja. Sad mene zanima Vaše stručno mišljenje i je li zaista dijete od 3. mjeseca premalo da se izvrši nefrektomija? Bojim se da infekcije ne oštete lijevi bubreg koji je zasad sto posto zdrav. Hvala i lijep pozdrav!

Poštovana,

u slučaju kada beba ima ozbiljni zdravstveni problem nikada nije prerano za operativni zahvat, on je samo rizičniji. Po ovome što pišete kirurg želi pokušati s nefrostomom jer se nada da bi možda dobio neku funkciju tog bubrega što je malo vjerojatno jer ste rekli da se hidronefroza prati od 16 tjedna trudnoće. U slučaju kada se hidronefroza visokog stupnja dijagnosticira već tako rano u trudnoći najčešće funkcija bubrega bude loša ili bubreg bude afunkcionalan jer je vrlo rana opstrukcija onemogućila normalan razvoj bubrežnog tkiva.

Ako imate dilemu s obzirom na dva oprečna mišljenja preporučam Vam da se javite na drugo mišljenje kod nefrologa koji se uže bavi tom problematikom, koji će sagledati sve nalaze, pogledati ultrazvuk i prema potrebi napraviti konzilij s kirurgom kako bi se odlučilo šta je za bebu najbolje.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori