Po preporuci našeg pedijatra nos mažemo kremom (nekoliko puta dnevno) i tada je situacija nešto bolja, ali čim se prestane mazati a pojavi se curenje nosa odnosno šmrckanje izazvano bilo prehladom ili promjenom temperature, dolazi do krvarenja.

Imam djevojčicu 4,5 godine kojoj učestalo krvari sluznica nosa bez obzira na godišnje doba, naravno da u vrijeme prehlada je to i još izraženije. Po preporuci našeg pedijatra nos mažemo kremom (nekoliko puta dnevno) i tada je situacija nešto bolja, ali čim se prestane mazati a pojavi se curenje nosa odnosno šmrckanje izazvano bilo prehladom ili promjenom temperature, dolazi do krvarenja. Postoji li trajnije rješenje, čula sam za metodu “paljenja”… Unaprijed zahvaljujem, Mama A.

Krvarenje iz nosa (epistaxis) u djece najčešće je uzrokovano osjetljivošću krvožilnog spleta zvanog locus Kiselbachi koji se nalazi odmah ispod sluznice nosa.  Kod trauma (češkanje nosa, udarac, promjene atmosferskog tlaka, ispuhivanje nosa npr.) ili  prehlade u kojoj dolazi do otoka sluznice, vrlo često se javlja i  pojačana propustljivost navedenog kapilarnog spleta s posljedičnim krvarenjem.

Ukoliko se krvarenje javlja učestalo ili je obilno, dolazi u obzir metoda „paljenja“ istog, a za navedeni način liječenja i mišljenje obratite se specijalisti otorinolaringologu.   
 
Prim dr.sc. Zlatko Sabol, dr. med., spec. pedijatar, subspec. dječje neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Sabol