Krvarenje počne obično da on na neki način dira ili puše nosić, traje 5-10 min, a prestaje odmah nakon što mu iscuri poprilično veliki “sluzni čep”.

Poštovani, Moj sin od 6 god. i 4 mj. ima povremena krvarenja iz nosa. Krvarenje je počelo u ožujku ove godine i do sada se pojavilo 5 puta, s tim da su se razmaci između pojedinih krvarenja smanjili na 3 tjedna (prva dva puta razmak je bio 1.5 mj). Dva zadnja puta bilo je iz iste nosnice, otprije se ne sjećam. Krvarenje počne obično da on na neki način dira ili puše nosić, traje 5-10 min, a prestaje odmah nakon što mu iscuri poprilično veliki “sluzni čep”. Nikad se ne žali na glavobolju niti bilo što drugo, osim što je tog dana primjetno razdražljiv i nervozan dok to sve ne prođe. Nema nikakvih zdravstvenih tegoba. Dosta često (skoro pa svakodnevno) ujutro nosić čistimo Sterimarom, međutim nakon zadnjeg krvarenja (prije 3 dana) prestali smo ga upotrebljavati. Lijepo Vas molim Vaše mišljenje i savjet što poduzeti. Hvala unaprijed na odgovoru. mama Ž.

Vjerovatno se radi o mehaničkoj iritaciji krvožilnog spleta unutar nosnica. Terapija nije potrebna, ali je potrebno izbjegavati provocirajuće situacije. Ukoliko se simptomi budu ponavljali konzultirajte specijalista otorinolaringologa, odnosno napravite krvnu sliku i osnovne koagulacijske pretrage. 

Srdačan pozdrav Dr.Matilda Kovač Šižgorić, spec. pedijatar, subspecijalist pedijatrijske neurologije