Krećem u srednju školu i užasno se bojim nove sredine i novih ljudi

Imam 15 godina i na jesen krećem u srednju školu. Po naravi sam vrlo otvorena osoba s ljudima koje poznajem ali kada se nalazim u prostoriji punoj nepoznatih osoba osjećam se veoma neugodno (isto se tako osjećam kada moram upoznavati nove osobe). U srednju školu koju sam upisala nitko iz moje škole nije upisao, znači da dolazim u novu, nepoznatu i meni osobno zastrašujuću sredinu. Možete li mi dati par savjeta da nađem nove prijatelje ili barem da s nekim popričam?

Draga čitateljice,

velike promjene u životu uvijek predstavljaju nešto nepoznato, novo i svakako, zastrašujuće. Prelazak iz osnovne u srednju školu definitivno je jedna takva promjena, čak i u situaciji kad poznaješ neke od učenika, a kamoli kada to označava i dolazak u potpuno novu sredinu. Vrlo lako naš mozak počne „vrtiti“ negativne misli i negativna očekivanja – „Hoću li naći prijatelje?“ „Hoću li se prilagoditi?“ „Što ako se osramotim?“ – koja u konačnici dovedu do osjećaja straha i nelagode.

Stoga, kad mozak krene sa svojim negativnim očekivanjima, mi mu možemo dati neke odgovore koji nisu tako zastrašujući. Primjerice, možeš se zapitati hoćeš li ti biti jedina koja nikoga neće poznavati ili će to i mnogi drugi učenici isto doživljavati? Nadalje, možda se sjećaš kako je bilo kad si krenula u prvi razred osnovne škole, kad možda isto nisi svih znala, ali se s vremenom to promijenilo.

Također, svaka promjena predstavlja jedan oblik pustolovine. Da bi bila prava, pustolovina mora u sebi sadržavati i malo opasnosti i straha. Pokušaj cijelu situaciju smatrati upravo tako, kao novu pustolovinu u kojoj će biti svakojakih iskustava, i lijepih i ružnih.

Što se tiče samog upoznavanja s novim ljudima, mnogima to predstavlja nimalo lagan zadatak. Nekad je možda najjednostavniji odgovor najtočniji, odnosno, ne moraš tražiti savršenu rečenicu kako bi počela pričati s nekim, već priđi osobi koja ti djeluje simpatično i nasmiješeno i reci joj bok! Sjeti se da je lako moguće da mnogi doživljavaju isto to što i ti i da im ta situacija nije uopće jednostavna. Nakon što razgovor krene, primijetit ćeš odgovara li ti društvo te osobe ili pak nemaš osjećaj da biste mogli biti prijatelji. Ako i je takva situacija, ne brini, na svojoj pustolovini imaš još mnoge ljude za otkriti! Svaki put kreneš s pozdravom i osmijehom, a što te čeka na drugoj strani, tek ćeš saznati kad istražiš.

Sretno u pustolovini!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori