Kome da se obratimo s problemom nespavanja kod naše bebe koja se budi i po 15 puta noću

Poštovani, dijete mi ima 10 mjeseci i zadnja 4 mjeseca se budi svaku noć između 10 i 15 puta (do tad je spavao s 3 buđenja noću). Ide spavati oko 20 h, a budi se u 7 h ujutro kad i suprug i ja (a između ima 10-15 buđenja). Sigurni smo da nije gladan, a nije ni žedan jer kada mu ponudimo mlijeko ili vodu malo popije, ali nakon toga nastavi se ista priča – buđenje svakih 30 do 40 minuta (a nekad i češće). Oblačili smo ga toplije i laganije, ali ništa nije dovelo do promjena, samo opet česta buđenja. Budući da je spavao s nama u sobi u svom kinderbetu, pokušali smo i maknuti kinderbet iz sobe, ali ni to nije dovelo do boljeg spavanja. Stavili smo ga da spava s nama u krevetu, ali ni to nije previše pomoglo, možda se par puta manje probudio. Mislimo da zubi nisu, budući da ovo traje već 4 mjeseca i ne vidimo da neki zub izlazi (ima 4 zuba i dok su mu oni izlazili spavao je ok, bolje nego sad).

Kada se probudi tj. kada krene tako plakati u snu i buditi se, najčešće je dovoljno podragati ga i vratiti mu dudu pa se smiri. Preko dana spava 2 puta – jednom 45 min do sat vremena (probudi se ujutro oko 7 h kad i suprug i ja i to prvo spavanje bude obično odmah ujutro oko pola 9), a drugi put spava oko 13 h i to spavanje traje sat vremena do sat i pol.

Suprug i ja smo već iscrpljeni od takvog (ne)spavanja, uz sve to sam ja ponovno trudna, a i zabrinuti smo za naše dijete, budući da nam je nekako predugo da to bude neka faza pa se bojimo da nije nešto ozbiljnije, a i ne znamo kome bi se obratili s tim problemom.

Poštovana,

preporučujem da se javite na pregled neuropedijatru koji se bavi poremećajima spavanja u djece, pa da se o svemu porazgovarate i eventualno napravite daljnje potrebne pretrage.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori