Kod dječaka od tri godine ne možemo uspostaviti rutinu spavanja

Pozdrav, imam dijete od 3 godine koje je prije 3 tjedna prestalo dojiti. Od rođenja imamo problema s njegovim spavanjem. Prije bi po danu kasno zaspao, oko 17 ili 18 sati, pa spavao 3 sata, a onda bio budan do 1 u noći. Zato sam mu sada izbacila dnevno spavanje, ali on opet ostaje budan do 12 ili 1 u noći. Ne znamo što više napraviti i kako ga uspavati. Damo mu dudu i medu, ali on do 1 bude na mobitelu i gleda crtiće. Ako mu ne damo crtiće on plače. U 8 se budi jer ide u vrtić te u vrtiću spava popodne i normalno se ponaša i igra. Hvala.

Odgovor:

Dragi roditelj,

vjerujem da vam je iscrpljujuće svaku večer biti budan do 12, 1 sat u noći samo kako bi dječak zaspao. To mi se doista čini vrlo napornim i teškim.

Kažete da ste ga probali uspavati dudom i medom, no da je ipak nekako tražio mobitel i crtiće. Sasvim je razumljivo da traži i voli gledati crtiće, no važno je znati kako prilikom gledanja mobitela ili crtića dijete prima jako puno podražaja koji ga dodatno stimuliraju i zapravo gledanje crtića prije spavanja mu otežava uspavljivanje. Umjesto crtića i mobitela, evo nekoliko dodatnih ideja kako možete provesti vrijeme sa svojim dječakom prije samog spavanja. Primjerice, čitanjem njegove drage priče, pjevanjem ugodne pjesmice ili ugodnom opuštajućom masažicom. Biranjem ugodne i mirne aktivnosti moglo bi pomoći vašem dječaku da se dodatno umiriti i opusti čime bi se stvorili preduvjeti za ugodan ulazak u san.

Od pomoći može biti uvođenje večernje rutine kojoj je cilj priprema dječaka za krevet i spavanje. Primjerice, u približno isto vrijeme svake večeri idete jesti, nakon hrane je kupanje i priprema za krevet, oblačenje pidžame, čitanje priče, češkanje i spavanje. Kako bi se lakše umirio i zaspao, budite uz njega dok ne zaspi. Ova rutina može dodatno pomoći vama i djetetu da izgradite još kvalitetniji odnos jer posljednje što će dječak vidjeti prije nego zaspi bit će njegov dragi roditelj. Za razvijanje rutine potrebno je određeno vrijeme i zahtijeva da budete strpljivi, uporni i puni razumijevanja.

S obzirom na to da ste mu maknuli dnevno spavanje i da i dalje nije bio navečer umoran, čini mi se da bi vaše dijete po temperamentu moglo imati više energije. Kako vam se čini da ga tijekom dana malo fizički dodatno aktivirate? Primjerice, zajedno igrate lovice, skrivača ili slažete velike kocke gdje on mora upotrijebiti mišiće kako bi ih složio? Fizički umor bi mu mogao pomoći kada dođe vrijeme za spavanje. Više o temperamentu možete pročitati ovdje.

Ako ćete u narednom periodu (1-2 mjeseca) i dalje imati poteškoća sa uspavljivanjem, preporuka je da se posavjetujete s psihologom. Možete se javiti i kod nas u Centar Proventus na konzultacije za roditelje kako biste dobili konkretnije smjernice za vašeg dječaka.

Želim Vam svu sreću.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori