Kći (13) mojeg supruga ponaša se nepoželjno i buntovno

Dobar dan. Majka sam dvoje djece. Brinem se o još troje od sadašnjeg supruga iz prvog braka. Najstarijoj je 13 godina i s njom imamo velike probleme. Pokušavali smo i razgovorom i kaznama, ali nažalost njeno ponašanje je sve gore. Popustila je u školi, loše se ponaša prema drugima u školi, ali i kod kuće. Ne živi s majkom, ali je viđa svaki drugi vikend. Za njezino ponašanje nemamo više razumijevanja, a ni ne znamo više kako i na koji način ga popraviti. Molim vas savjet. Hvala!

 

Draga Ana,

prije svega žao mi je čuti što imate problema – sigurna sam da je Vaša uloga majke i pomajke vrlo zahtjevna i da nije jednostavno nositi se sa svim situacijama na koje svakodnevno nailazite.

Iz Vašeg pisma nisam dobila puno detalja o Vašoj pokćerki: ne znam kakav je njezin odnos s majkom, tatom, s Vama; kako je reagirala na rastavu braka roditelja; je li rastava bila nedavno; kako se ponaša kod majke; s kim je htjela živjeti, kada se počela ponašati problematično… To su sve vrlo bitne činjenice koje bi mogle rastumačiti uzrok njezina neadekvatnog ponašanja. Bez uvida o uzroku ne mogu Vam dati ni konkretan savjet kako postupiti u ovoj situaciji.

Ono što sigurno mogu reći jest da se ona trenutno nalazi u vrlo osjetljivom periodu u životu i da bi – neovisno o rastavi braka roditelja i drugim stresorima u njezinom životu – njezino ponašanje sigurno jednim djelom u periodu adolescencije krenulo u bunt. Osjetljivost, promjene raspoloženja, pretjerane reakcije, bunt protiv roditeljskih vrijednosti… Sve su to simptomi adolescencije.  No, to što je dijete u razdoblju adolescencije ne znači nužno i da neprimjerena ponašanja trebamo tolerirati, već samo razumjeti zbog čega se uopće dijete ponaša tako kako se ponaša.

S obzirom na sve što ste naveli u pismu, moj savjet bi bio da se obratite stručnjaku za savjetovanje kako bi konkretizirali sve probleme te po potrebi uključili i Vašu pokćerku u tretman.

Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

 

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori