Kako zaštititi dijete i sebe od bivšeg muža psihopata?

Pozdrav, bila sam kratko u braku s psihopatom (ili sa osobom s nekom sličnom dijagnozom) i imamo dijete od godinu i pol. Nakon mnogih maltretiranja, ponižavanja, manipuliranja i prijetnji da će me ubiti i uzeti dijete, ja sam ga ostavila. Naravno, on to nije dobro podnio, srećom u drugoj je državi. Ponovno se pokušao ulizivati i ispričavati, no ja ga ignoriram. Kako mu to ne polazi za rukom sada traži da mu dam dijete, čak me tužio i na sudu. Skrbništvo za dijete sam ja već zatražila u državi gdje živim, njega to ne zanima, on se drži ove svoje druge tužbe. Nije da ga voli i stvarno želi, nije ga vidio već mjesecima, ali eto neku svoju silu želi provoditi. On što mene zanima treba li se “bojati” takve osobe? Kada mu ne ide onako kako si zamisli, može li ostvariti svoje prijetnje i doista ubiti ili je to pas koji laje, ali ne grize? Drogira se, pio je kojekakve pilule itd. Kako zaštititi sebe i dijete? Odvjetnici, suci, socijalna skrb itd. rijetko kada imaju razumijevanja kada je osoba s poremećajem u pitanju. Unaprijed hvala!

Poštovana čitateljice,

žao mi je zbog cijele situacije u kojoj ste se našli Vi i Vaše dijete. Ono što Vam mogu reći jest da niti jednu prijetnju smrću ne treba shvatiti olako, odnosno moj savjet jest da svaki put treba reagirati na takve izjave bilo da su upućene od strane bivšeg muža ili bilo koga drugoga.

Niti jedan stručnjak ne može sa 100 %-tnom sigurnošću procijeniti hoće li netko ostvariti svoje prijetnje ili ne – a rizik je prevelik da bi se o takvim stvarima nagađalo ili da bi bilo zadovoljni procjenom koja je u 95 % slučajeva točna: jer i dalje ostaje onih 5 %, a u pitanju su ljudski životi.

Je li Vaš bivši muž psihopat ili ne – ne znam, no ukoliko se radi o osobi s dijagnozom tada je bitna reakcija institucija jer je prije svega najvažnije zaštititi dijete. I osobe s raznim dijagnozama mogu imati kontakte s djecom samo je pitanje o kojoj se točno dijagnozi radi, kako osoba finkcionira te ugrožava li svojom bolešću dijete ili ne. Primjerice, nije isto ako je u pitanju osoba s paničnim poremećajem koja dobro funkcionira ili se radi o dijagnozi kojom bi roditelj eventualno mogao ugroziti dijete. Tada se kontakti roditelja s djetetom mogu odvijati uz nadzor stručnjaka.

Kako da zaštitite sebe i dijete – prije svega moj savjet jest da svaku prijetnju prijavite policiji. Sve što ste napisali meni u pismu, ponovite u Centru za socijalnu skrb. Budite uporni, zatražite razgovor kod psihologa ili socijalnog radnika. Zadatak te institucije jest prije svega zaštita djeteta. Centar nema velike ovlasti (nažalost) no uvijek može na temelju razgovora s Vama zatražiti Vašeg bivšeg supruga liječničku dokumentaciju ili samostalno provesti obradu kod psihologa u Centru. Nažalost, Vaš bivši suprug na isto ne mora pristati (Centar ga ne može prisliti), no i s tim stručnjaci iz Centra dobivaju povratne informacije o njemu a koje nisu od Vas i na temelju kojih mogu bazirati svoje buduće odluke. Posebice one koje se odnose na kontakte s djetetom.

Nadalje, budući da sam po struci psiholog ne mogu Vam odgovoriti kako da se zaštitite s pravne strane – tu Vam samo mogu savjetovati da ukoliko procjenjujete da je to neophodno, potražite pravnu pomoć od stručnjaka iz obiteljskog prava u kojega imate povjerenje. Tu barem imate izbora odabrati osobu koja Vama odgovara.

I opet ponavljam – svaku prijetnju prijavite policiji jer je to jedini način kako se, uz njihovu pomoć, možete zaštititi od osobe koja Vam prijeti smrću.

Šaljem Vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori