Kako zasititi 2-mjesečnu bebu da duže spava i ne budi se zbog gladi?

Poštovani, imamo bebu koja će 18.10. napuniti dva mjeseca. Sada ima 6 kila, rođen je u 41. tjednu s 4150 g, carskim rezom, a pušteni smo kući s 4070 g. Jede svakih dva sata točno. Rijetko kada bude razmak od tri sata. Kroz cijeli dan i cijelu noć točan je kao sat. Jede Bebimil od prvog dana u bolnici, između 90 i 120 ml, ovisi kako kada, i neće više od 120 ml. Najčešće pojede 90 ml i zna mu ostati, rijetko kada traži još i dosta mu je. Budi se točno svaka dva sata i sada ne znamo kako bi ga navikli, odnosno zasitili da ipak malo duže odspava? Osim toga sve je u redu, podrigne, bljucne katkad, prdi, ima stolicu svaki dan. Dajemo mu i Biogaiu i Oleovit vitamine kako je rekla pedijatrica.

Zanima me smiju li se davati dvije kombinirane dohrane. Ako da, koja bi bila druga, a da ga zasiti? Smijem li mu u dohranu dati rižolino, keksolino ili bilo što drugo da bude sitiji i da malo više odspava. Čim se probudi i ako u roku 2 minute nema hrane, on počne plakati i čim osjeti da će dobiti jesti prestane plakati. I kada pije, znaju mu se čuti crijeva kao da su prazna i zato ga glad budi. Hvala, lp

Odgovor:

Poštovani,

možete kombinirati mlijeka, ali mislim da nećete ništa posebno postići time. Jednostavno mu pokušajte dati veću količinu mlijeka, na primjer 120 ml, umjesto 90 ml. Nemojte dodavati žitarice barem do četvrtog mjeseca života, pogotovo ne one koje sadrže dodani šećer.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori