Kako ukućani mogu pomoći autističnom dječaku da progovori?

Poštovani, sestra sam šestogodišnjeg autističnog muškog djeteta. Brat mi još ne govori. Ide redovito defektologu, logopedu i u vrtić za djecu s posebnim potrebama. Imala bih jedno pitanje. Budući da mi braco još ne govori, molila bih za neke savjete kako da mu mi ukućani pomognemo? Sada završavam fakultet i rado bih se posvetila njemu, jer mi je jako, jako stalo. Možete li mi preporučiti neke vježbe, neke posebne igračke, neke posebne riječi? Brat mi ide redovito logopedu i defektologu, ali nekad surađuje, a nekada ne. Zasad ovoliko. Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru. Lijep pozdrav! Boki

Poštovana,

autizam je vrlo teška dijagnoza koja zahtjeva angažman ne samo stručnjaka već i cijele obitelji. Sigurno ste i Vi već do sada naučili na neki način živjeti s bratovim autizmom.

Budući je Vaš brat obuhvaćen radom defektologa i logopeda interesirajte se koje metode rada koriste i iste te primjenjujte kod kuće. S obzirom da spominjete kako dječak ne govori, pretpostavljamo da ga podučavaju PECS metodi koja koristi slike u svrhu komunikacije. I vi se upoznajte s tom metodom pa na taj način komunicirajte sa svojim bratom kod kuće.

Nataša čičin – Šain, prof. defktolog
Kabinet Korneo

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori