Što koristiti kod uboda insekata (komarac, osa, pčela, stršljen, pauk, bumbar)? Šta kod bebe od 5 mjeseci, a šta kod djeteta od 3 godine?

Što koristiti kod uboda insekata (komarac, osa, pčela, stršljen, pauk, bumbar)? Šta kod bebe od 5 mjeseci, a šta kod djeteta od 3 godine?
Koja krema/gel je bolja odmah nakon uboda (bez obzira na reakcije, tj. prije pojave reakcija) FLOCETA ili FENISTIL GEL? ili nešto treće? Rinolan za starijeg imam doma, ali mlađi to ne smije. Što njemu? FENISTIL KAPI?
Dobila sam preporuku kod veće reakcije (šta znači veća/jača reakcija na ubod?) namazati Fenistil gelom i Afloderm kremom istovremeno. Jel to ok? Kakva je to krema Afloderm?
Da li se smije dati Rinolan/Fenistil kapi preventivno bez obzira na reakciju ili čekati i vidjeti jel uopće dođe do reakcije?
I još pitanje nevezano za insekte već za cjepljenja; koje cjepivo je besplatno, tj. koje koriste svi pedijatri kod cjepljenja koje ide s 12 mjeseci, MO-PA-RU ili Priorix? Hvala! Mišek

Na ubod insekta treba odmah staviti hladan oblog, nabolje led, te namazati s Fenistil gelom, Flocetom, Aloa verom, svejedno je. Time možete namazati i bebu od 5 mjeseci i dijete od 3 godine.

Rinolan je dobar za starije dijete, mlađem dajete Fenistil kapi 2-3x dnevno 3-20 kapi ovisno o tjelesnoj težini.
Afloderm je kortikosteroidna krema. Nije ju potrebno stavljati na ubod insekta, ali ako to i učinite nećete pogriješiti.

Ako se govori o većoj lokalnoj reakciji, dovoljno je namazati Fenistil gelom i dati popiti sirup ili kapi. Na ubod ose, pčele i stršljena može se razviti generalizirana reakcija s gušenjem, tada je neophodna liječnika pomoć.
Rinolan/Fenistil možete dati i preventivno.

Cjepivo Priorix koriste svi pedijatri za cijepljenje djece dobi od 12-15 mjeseci protiv morbila, rubeole i parotitisa i ono je besplatno.

dr. Svjetlana Bela Klancir, spec.pedijatar, Poliklinika za dječje bolesti Dr.Sabol, www.poliklinika-sabol.hr