Kako spriječiti debljanje kod hipoglikemične prehrane?

Već godinu dana imam simptome hipoglikemije, ali tek smo posumnjali na to prije 2 tjedna kad sam napravila krvnu sliku, šećer je bio 2.3. Završila sam u bolnici na detaljnoj obradi, no ništa mi nisu dijagnosticirali. Moram imati 6 obroka na dan, zadnji obrok oko 23 sata kako mi do jutra šećer ne bi pao ispod 3.

U godinu dana udebljala sam se 10 kg, no dotad nikad nisam imala više od 2-3 kg viška i ovo mi je stvarno deprimirajuće. Na dijetu ne smijem, bez večere ne smijem, moram pazit na razinu šećera u krvi. Je li moguće nekako smršaviti,  a da ne upadnem u hipoglikemiju i ugrozim svoje zdravlje? Hvala.

Poštovana, hipoglikemija se tretira upravo na način koji ste naveli s više manjih i čestih obroka tijekom dana. To ne znači da obroci moraju biti visoke energetske gustoće, već se može raditi o obrocima koji imaju manju kalorijsku vrijednost, ali ih češće konzumirate. Kod vas se najvjerojatnije dogodilo to da ste uzimali obroke koji nisu niske kalorijske vrijednosti te da ste tijekom dana unijeli više no što ste u konačnici potrošili zbog čega je došlo do pojave viška kilograma. Stoga, imajte na umu da jedete kvalitetno i uravnoteženo, da obroci budu manji količinski, ali isto tako da ne budu iznimno bogati energijom (čokolada, keksi i sl.). Radije uzmite manji komad kruha sa svježim kravljim sirom, manji komad voća, orašaste plodove, integralni keks, manju količinu kuhanog obroka, i to češće nego jednako često velike količine hrane ili hrane izrazito bogate energijom. Idealno bi bilo da s obzirom na vaš antropometrijski status nutricionist s vama zajedno izradi plan prehrane koji će pasati vašem ritmu života i u konačnici imati rezultat koji želite.

 

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Definicija hrane d.o.o. 

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Moji odgovori