Kako se postaviti prema samozadovoljavanju kod 4,5-godišnjakinje i okolini koja to kritizira?

Moja curica ima 4,5 godine. Prije mjesec dana se počela samozadovoljavati, a u zadnje vrijeme svakodnevno. Ne sprječavam je u tome kada smo kod kuće same, ali kada je kod bake i djede bude mi neugodno zbog njih jer je njima to “čudno”. Pokušala sam joj objasniti da to radi kada smo same i u našem stanu, ali čini mi se da je to jače od nje. Inače je jako privržena meni, vani smo svakodnevno i igramo se. Kako je najbolje da se postavim prema njoj? Da li je u redu da je puštam da se dira kada smo same? Kako objasniti mojima da to ništa nije čudno, već normalna stvar? Zahvaljujem. Lijep pozdrav.

Draga mama,

lijepo mi je čuti kako Vam je djevojčica privržena. Vjerujem da vašoj kćerkici puno znači svakodnevni boravak na zraku i igranje. Ovo su jako lijepi pokazatelji koliko Vam je stalo i koliko se trudite oko svoje kćerkice.

Samozadovoljavanje je osjetljiva (i tabu) tema u našem društvu i u potpunosti je razumljivo zašto se osjećate nelagodno kada se vaša curica samozadovoljava kod vaših roditelja. Jako mi je drago čuti kako ste Vi u redu s time što se djevojčica samozadovoljava. Time što je zbog masturbacije ne omalovažavate, ne posramljujete, u konačnici, ne branite joj da to radi u privatnosti svojeg doma, zapravo joj ne narušavate sliku o svojem tijelu i pojam o samoj sebi, što biste svakako trebali nastaviti raditi.

Važno je istaknuti kako dječja masturbacija nije vezana uz seksualnost. Djeca masturbiraju zbog raznih razloga, a najčešće zbog doživljavanja ugode, opuštanja i smirivanja. Pitam se, jeste li primijetili, prolazi li trenutno vaša djevojčica kakav stresan period pošto je nešto učestalija masturbacija u zadnje vrijeme? Djeca se često masturbacijom opuštaju pa što mislite o tome da joj probate ponuditi neku drugu aktivnost koja će je opustiti, smiriti ili preko koje će doživjeti ugodu? Primjerice, češkanje, slušanje umirujuće glazbe i slično.

Kako se vaša djevojčica osjeća kada dođe kod bake i djeda? Je li možda uznemirena, napeta ili joj je možda dosadno? Probajte naći neke aktivnosti koje će joj biti zamjena za masturbaciju, ali bi joj trebale biti zanimljive, ugodne i opuštajuće.

Potpuno je u redu da je pustite da se dira dok ste same doma. Nastavite i dalje Vašu djevojčicu usmjeravati kako masturbirati smije jedino u privatnosti vlastitog doma (primjerice, u sobi ili pod tušem). Prilikom nepoštivanja vašeg dogovora, tj. granica koje ste postavili, prvenstveno mislim na masturbiranje kod bake i djeda, reflektirajte joj („Vidim da ti to stvara ugodu“ ili „Činiš mi se da baš uživaš“), ponovite joj kako nije u redu masturbirati kod bake i djeda ili bilo gdje drugdje na javnom mjestu te joj ponudite neku drugu ugodnu i/ili opuštajuću aktivnost. Važno je biti dosljedan, strpljiv i pun ljubavi u postavljanju i provođenju granica.

Pitam se kako bi Vaši roditelji prihvatili objašnjenje kako dječja masturbacija ne znači nužno nešto loše nego predstavlja jednu razvojnu fazu koju gotovo svako dijete prolazi? Možete li im pokušati objasniti kako se Vaša djevojčica ne dira zbog seksualnih maštarija nego zbog primjerice dosade, ugode, napetosti, smirivanja…? Kako bi Vaši roditelji prihvatili činjenicu da se i druga djeca znaju u ovoj dječjoj dobi neseksualno dirati?

Na dobrom ste putu, samo hrabro nastavite dalje.
Sretno!

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori