Kako se postaviti prema djetetu od 5,5 godina koje još uvijek mokri u krevet?

Kako se postaviti prema djetetu koje ima 5,5 godina i još uvijek mokri u krevet, osim ako ga roditelji ne probude otprilike dva sata nakon početka spavanja da ode na WC? I u vrtiću se povremeno pomokri za vrijeme podnevnog spavanja (trajanje 1 do 1,5 h). Hvala! NŠK

 

Draga mama,

mokrenje u krevet može se javiti zbog više stvari. Prvo bi bilo važno provjeriti je li fiziološki sve ok ili se tu krije razlog zašto dijete ima poteškoću s kontrolom mokrenja. Također, razmislite je li Vama ili ocu djeteta trebalo dulje vremena da uspostavite kontrolu mokrenja, s obzirom da je to i genetski povezano. Odnosno ukoliko je jednom roditelju trebalo dugo da uspostavi kontrolu mokrenja, veća je vjerojatnost da će i djete to kasnije naučiti.

Ukoliko se isključe fiziološki uzroci i genetika tada treba razmisliti što kod djeteta potiče i/ili održava unutarnju napetost. Kada se dogodi da se dijete pomokri u krevet, važno je da ga se ne posramljuje. Ipak, ponekad ga se može uključiti da Vam pomogne npr. presvući plahtu ili da na neki drugi način doprinese “sređivanju” situacije. Naravno, to sve treba biti na ok način, bez prislile ili kažnjavanja koje bi moglo biti samo kontraproduktivno.

 

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

 

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori