Kako se nositi s razvodom i životom nakon njega?

Poštovana, nakon dugo prelamanja odlučila sam pokrenuti razvod. Već gotovo 5 godina nemamo nikakav odnos osim prepirki jer još uvijek živimo u istom kućanstvu, a iluzije da će se nešto promijeniti ili da je to dobro za djecu više ne postoje. Iskreno, bojala sam se ranije išta poduzeti, zbog njegove osvetoljubive prirode i pomisli odvajanja djece od oca i zbog osude društva i još milijun nebitnih razloga. Ali, shvatila sam da vrijeme ide, ništa se ne mijenja, samo smo djeca i ja i dalje ti koji pate i koji ne mogu normalno živjeti. Iako sam se riješila i ljutnje i ogorčenosti svjesna sam ukoliko ovo krene nizbrdo da neću imati snage sve to iznijeti. Razlozi  za pokretanje razvoda su brojni i jednostavno se više s tim ne mogu nositi. Došla sam do granice kada više ne ide. Imam u životu ljude koji me vole i podržavaju, ali u ovim trenutcima želim nekog hladne glave tko mi može dati suvisli i objektivni savjet, a ne podizati tenzije još više. Mislim da sam previše emocionalno iscrpljena da se sama mogu nositi s tim i jednostavno tražim jednu prizemnu, realnu podršku. Moj je cilj da proces prođe što bezbolnije za moju djecu, a smatram da jednom emocionalnom stabilnošću može se pridonijeti tome. Zanima me postoji li mogućnost online savjetovanja? Ili možda imate kakav savjet kome se obratiti (s područja Splita sam)? Unaprijed zahvaljujem!

Poštovana čitateljice,

čitajući Vašu poruku, dobivam dojam kako ste zaista čvrsto odlučili prekinuti odnos za koji već dugo vremena vidite kako nema mogućnosti za popravak ili promjenu na bolje. Vrlo često žene ostaju u nefunkcionalnim brakovima upravo iz ovih razloga koje Vi sami spominjete – zbog dobrobiti djece ili ogromnog pritiska okoline te je potrebna ogromna hrabrost i samouvjerenost da se zaista donese takva odluka. Jednom kad je donesena, treba u njoj i ustrajati što ponovno može biti iznimno teško. Osim što okolina s jedne strane stalno “pritišće” i uvijek ima svoje mišljenje (najčešće protivno našem), s druge strane i naše misli “pritišću” i stalno dovode u pitanje je li naša odluka bila valjana. U takvim trenucima, poželjno je napraviti listu pozitivnih i negativnih stvari vezanih uz Vaš brak, kako biste tu listu mogli pročitati u trenucima kada Vas okolina pokoleba u odluci. Iako sam sigurna da ste Vi sasvim svjesni svih razloga zbog kojih je razvod nužan, često nam je teško sjetiti ih se u trenucima kada nas drugi uvjeravaju u suprotno. Stoga je jedan pisani dokaz vrlo jednostavno, a efikasno sredstvo za smirivanje vlastitih sumnji u takvim situacijama. Sličan zadatak bi bio i da navedete listu svih pozitivnih stvari koje razvod donosi sa sobom.

Ono što svakako smatram dobrim jest što navodite i mnoge ljude koji su Vam podrška, što je zaista vrlo važno i svakako se oslonite na njih u teškim trenucima. Vaš cilj da proces prođe što bezbolnije za djecu je hvalevrijedan, a kako biste ga postigli, potrebno je da Vi prođete kroz taj proces što bezbolnije. Iako nemam uvid u cijelu situaciju, iz Vaše poruke ipak iščitavam kako imate dobre temelje za razrješavanje tog odnosa upravo na takav način – donijeli ste čvrstu odluku i imate jasne razloge za provođenje iste, a imate i podršku iz okoline. Ono što Vam mogu još dati kao “brzinski” savjet jest da se potrudite u cijeloj toj mučnoj situaciji naći svaki dan malo vremena za sebe (30 minuta ili sat vremena, ovisno o mogućnostima) koje ćete provesti u Vama ugodnim aktivnostima, bez ometanja (šetnja, čitanje knjige, jutarnja kava bez ometanja). Takve aktivnosti dat će Vam osjećaj kontrole i smanjit će razinu stresa kojoj ste svakodnevno izloženi.

Za kraj, puštam Vam jedan citat mudre Eleanor Roosevelt: “Dobivaš snagu, hrabrost i samopouzdanje svakim iskustvom u kojem zaista staneš i pogledaš strahu u lice. Možeš onda reći sebi, ‘preživio sam ovaj horor, mogu prebroditi i sljedeću stvar koja naiđe’… Moraš uraditi stvar koju misliš da ne možeš.”