Kako pomoći 7-godišnjakinji u vježbanju koncentracije i pažnje? Kad je fokusirana i zainteresirana, sve obaveze odrađuje bez poteškoća, no ima vrlo bujnu maštu i često odluta mislima i teško ju je “vratiti u stvarnost”, kako kod kuće tako i u školi, na aktivnostima. Hvala! 

Poštovana,

pažnja je mogućnost usmjeravanja na ciljanu aktivnost. To je ujedno i sposobnost blokiranja vanjskih podražaja, vlastitih misli i potreba. Teškoće pažnje vezane uz psihomotorni nemir lakše se primjećuju, pa roditelji i učitelji češće reagiraju i potraže pomoć.

Međutim, poremećaj pažnje može biti i bez psihomotornog nemira u vidu “zanesenosti”, česte “odsutnosti” ili prevelike usredotočenosti na ciljanu aktivnost (kada dijete ne primjećuje svijet oko sebe dok se bavi nečim što je njemu zanimljivo). Vrijeme koje dijete može provesti usredotočeno na neku aktivnost produžuje se s kronološkom dobi tako da možemo reći da pažnja “raste” zajedno sa djetetom.

Ukoliko su poteškoće pažnje ometajući faktor učenju potrebno ju je dodatno poticati i razvijati. Postoji čitav niz ciljanih vježbi, ali ono što vi možete raditi zajedno sa svojim djetetom, zabavnog je karaktera, a produžuje pažnju su: razni labirinti, uočavanje sličnosti i razlika, bojanja po zadanom predlošku i sl. Ovisno o potrebi djeteta može se uvježbavati slušna pažnja (ponavljanje niza riječi, pamćenje koliko smo puta pokucali po stolu, slušanje priča i sl.).

Ukoliko vaše dijete ima teškoće kod pisanja zadaća budite pored nje i pratite što radi. Kada primijetite odsutnost skrenite joj pozornost na zadatak kojim se bavi. Uvijek sve zadatke privedite kraju prije nego pređete na neki drugi. Budite strpljivi i uporni.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori