Kako priviknuti dijete (4) da spava u svojoj sobi i svom krevetu?

Pozdrav, imamo sina od 4 godine koji od malena spava s nama u našem krevetu. Ali kako je postao sad već veći, polako bi ga počeli privikavati na njegovu sobu, na njegov krevet. To bi htjeli postići na lijepi način, bez stresa. Uvijek je išao sa mnom spavati tako da bi ja ležala pokraj njega dok on ne zaspi. Pa bi se digla i otišla od njega. Jako je sretan što je dobio svoju sobu. Ali sad mene zanima kako i na koji način da ga priviknem na spavanje samog u svojem krevetiću? Hvala.

Odgovor:

Draga mama,

drago mi je pročitati kako želite svojem djetetu što olakšati privikavanje na svoju sobu i svoj krevet. Vaš dječak je sada već dovoljno veliki da bi započeli s privikavanjem na samostalno spavanje.

Prilikom njegovog uspavljivanja, nastavite i dalje ići s njim u njegovu sobu. Na taj način će se moći lakše umiriti kada će imati vas pored sebe što je važno da bi mogao lakše usnuti u san. Prilikom vašeg boravka u njegovoj sobi, možete mu čitati slikovnicu, pričati priču, pjevati pjesmicu, pružiti ugodnu masažicu ili neke druge mirne i ugodne aktivnosti kako biste mu olakšali uspavljivanje.

Nakon što zaspi, kao što ste i radili, dignite se i otiđite u svoju sobu. Ako se tijekom noći probodi i dođe vam u krevet, odvedite ga u njegov krevet i budite s njime dok opet ne zaspi. Ovaj proces navikavanja na samostalni krevet i sobu može potrajati neko vrijeme i bitno je da u njemu ustrajete. Važno je da mu se ne predbacuje ili stvara osjećaj krivnje zato što ne može sam spavati.
Budite uz njega, pružite mu podršku, razumijevanje i s vremenom će se vaš dječak naviknuti na svoju sobu koja ga jako veseli.

Želim Vam puno ljubavi, strpljenja i upornosti.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori