Poštovana doktorice, kako prestati dojiti bez upale? Beba mi ima 6 mjeseci i dojena je od prvog dana. U tih 6 mjeseci sam imala već četiri upale uz temperaturu.
Beba jede kroz dan 7-8 obroka (uvodimo i dohranu), po noći se uglavnom budi na jelo, ali ima noći kada ne jede od 22-6 sati. Tada se izdojim tek toliko da mi dojke nisu prenapunjene, jer sam zadnju upalu imala nedavno (znam da što se više izdajam više se dojke pune, ali ne mogu ostaviti kroz noć zbog straha od upale i prejake napunjenosti).
Brine me kako ću ubuduće prestati dojiti, jer mi mlijeko jako puno nailazi.

Beba kroz nekih dva mjeseca nije niti ispraznila dojke do kraja kod jela, jer kratko jede, ali sada i dok ih ponovo isprazni pune se još brže. Sada, dok smo uveli dohranu i ubacili jedan obrok bez dojenja, izdojiti se trebam i preko dana bar malo. Molim vas za savjet, jer imam osjećaj da se vrtim u krug.

ODGOVOR:

Poštovana,

vi se ipak izdajajte kada imate više mlijeka, jer to će spriječiti nastanak upale, a s vremenom se neće ipak toliko stvarati. Mlijeko možete i zamrznuti i kasnije koristiti za pravljenje kašica.
Šteta bi bilo prekidati dojenje budući da je vaše mlijeko ipak najbolje za dijete.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori