Kako potaknuti dijete da počne jesti cijele komade voća?

Poštovana! Imam dijete staro 18 mjeseci i nemamo nekih velikih problema s hranjenjem. Jede većinom sam sa žlicom uz povremenu pomoć nas roditelja. Trudimo se da jede redovito i imamo rutinu koju je bez problema usvojio. Međutim, ne želi jesti nikakvo voće metodom “finger food” još od početka dohrane. Bananu prihvaća samo kašastu i izmiješanu s nekim drugim voćem ili jogurtom. Čim osjeti bilo kakav komadić voća, pljuje ga van. Jabuke i kruške samo naribano, a ostalo voće stisnuto s vilicom. Već sam na izmaku snaga jer samo tako želi jesti.

Na jesen kreće u vrtić i sama sam odgojitelj i radim u vrtiću i upoznata sam s tamošnjim tempom hranjenja. Ponekad se sama krivim jer mu nismo odmah davali komadiće voća i sad je to pretpostavljam problem. Ponavljam, jede svo voće, ali ne u komadićima. Kako ga potaknuti? Ni sama više neznam i zbilja Vas molim za pomoć. S mesom, povrćem i ostalom hranom nemamo problema. Kada jede nešto novo, vrlo je “skeptičan”, recimo to tako, u smislu da kada vidi nešto novo u tanjuru, miče glavu sa strane i doslovno mu treba staviti žlicu u usta. Kada proba, onda shvati da mu je fino i traži još. Srdačan pozdrav!

Poštovana,

Čest je slučaj da djeca odbijaju hranu zbog toga što im je nešto novo, bila to tekstura, boja ili okus. U ovom slučaju je riječ o teksturi. Vjerojatno ste malo kasnije krenuli s uvođenjem voća ili hrane općenito u komadima, tzv. finger fooda. No, ništa zato, nije to greška koju je nemoguće ispraviti. Rješenje je vrlo jednostavno, što ne znači da je i lagano. Pređite na nuđenje voća isključivo u komadićima koje možete s vremenom povećavati. Kreativan način serviranja vam može samo olakšati – slažite voće u različite oblike – leptire, aute, lica…mogućnosti je bezbroj.